А нна Павлова е легендарна руска примабалерина, която обикаля света и изнася своите представления. Всички я харесват - в Америка, Европа, Австралия. Балерината е толкова известна и обожавана, че редица готвачи кръщават ястията си на нея, пишат от Food52.
В началото на 20-те години на миналия век тя е на турне в Австралия и Нова Зеландия. Анна запленява хората там с изяществото на танца си, но и ги кара да водят спор и до днес.
Причината - в чест на балерината е създадена торта, която носи нейното име - торта Павлова.
Новозеландците твърдят, че те са авторите на този прекрасен десерт. Австралийците отричат и казват, че тортата е създадена в хотел в град Пърт и е кръстена на балерината, защото е обявена за "фина като Павлова".
Според Оксфордския английски речник първата рецепта за торта Павлова се появява в Нова Зеландия през 1927 г. Но въпросната рецепта е за многопластово желе и няма как да разреши спора.
Жителите на Нова Зеландия все пак твърдят, че вариантът, в който познаваме днес тортата, също е измислен от тях малко по-късно. Австралийците оспорват и това.
Оказва се, че може би нито една от двете нации няма право. Учени установяват, че тортата може да има свои предшественици в Америка и Германия.
Има ли значение?
За някои може и да има, но за нас - важното е, че тази торта съществува.
Тя представлява блат от целувки, който съчетава хрупкавостта на целувката отвън и лекотата на битата сметана. Най-често се украсява с ягоди, но може и с всякакви други сезонни плодове.
Когато се загледате във формата ѝ - може да видите пачката на известната балерина, а когато усетите прекрасния вкус на тортата - да си представите ефирния ѝ танц.
Ето и как да си приготвите торта Павлова.
Необходими съставки:
За блата (ако прецените може да си направите няколко)
- 4 белтъка (на стайна температура)
- 250 гр. захар
- 1 чаена лъжица царевично брашно
- 1 чаена лъжица бял винен оцет
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
За топинга:
- 500 гр. почистени ягоди
- по желание - други горски или сезонни плодове
- 3 супени лъжици пудра захар
- 350 мл. сметана
Как да я приготвите:
1. Загрейте фурната на 150 градуса на вентилатор.
2. С молив очертайте обиколката на чиния върху хартия за печене.
3. Разбийте белтъците, които трябва да бъдат на стайна температура. За предпочитане е да използвате метална или стъклена купа.
При белтъците изобщо не трябва да попада от жълтъците и също така купата и бъркалките ви трябва да са напълно сухи. След като разбиете белтъците, добавете постепенно и 250 гр. захар и разбивайте докато не получите лъскава смес.
4. Към сместа добавете оцета, царевичното брашно и ванилията.
5. Разпределете сместа върху предварително очертания кръг върху хартията за печене. Така го поставете, че страните на кръга да бъдат малко по-високи от центъра. (По ваша преценка може да разделите сместа и да направите няколко блатове от нея.)
6. Печете за един час, след това изключете фурната и оставете вътре блата, докато не се охлади напълно.
7. В блендер пасирайте 100 гр. от ягодите и добавете 2 супени лъжици пудра захар. Минете получената смес през сито.
8. За крема - разбийте сметаната с 1 супена лъжица пудра захар.
9. След като блатът се е охладил - сложете върху него крема, поставете останалите 400 гр. нарязани ягоди и накрая залейте с ягодовия сос.
10. Консумирайте веднага след приготвяне, за да усетите хрупкавия вкус на блата от целувки.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!