"Няма друга любов, по-истинска, от любовта към храната", е казал Джордж Бърнард Шоу.
Като се има предвид огромния брой невероятни вкусотии, които се готвят по света, той е бил прав.
Но кой са най-вкусните? И кои са страните, в които те се сервират?
CNN събра в класация коя е най-вкусната и най-популярната храна, създавана някога, според мнението на отделните държави.
Някои от тях може да ви помогнат да направите планове за следващото си пътуване, за да ги опитате на място.
Засега опитайте само да сдържите глада си, или поне до обедната почивка. Ето и част от ястията:
САЩ - пуканки
И то с много масло. Най-вече се предпочитат, когато прекарваме дългите вечери в гледане на любимите ни сериали или филми.
Индия - масала доса
Тънка хрупкава оризова палачинка, изработена от ферментирало брашно. Сервира се с кокосов хляб (сос). В палачинката има пълнеж от картофи и зеле. Това е перфектен вариант за закуска, която ще ви засити до обяд.
Великобритания - картофен чипс
Не е ясно кога и къде точно се е родил картофеният чипс – според САЩ, те са измислили чипса през 1853 година в Ню Йорк, но най-ранната рецепта за "картофи, изпържени на тънки резенчета", се появява в готварската книга – бестселър на англичанина Уилям Китчинър през 1817 г.
Испания - паея с морски дарове
Морските вълни се плискат точно до краката ви, топъл ветрец вее покривката на масата, а пред вас стои горещ тиган с паея, който чака да го изядете. Скариди, омари, миди и сепия се комбинират с бял ориз и различни билки, олио и сол в това ястия на Валенсия, за да ви пренасочи в режим "почивка".
Тайланд - som tam
За да приготвите най-известната в Тайланд салата, ще са ви необходими чесън, чили и хаванче за подправки. Приготвя се в специален разтвор, при който се смесват папая, чесън, фъстъци, соеви кълнове, домат. Салата се ароматизира с рибен сос и лимонов сок. И, разбира се, много лют червен пипер.
Австралия - пиле "Парма"
Разтопен пармезан и моцарела, заедно с лютив доматен сос - поставени върху пилешко филе. Австралийците казват, че това е именно тяхно ястие и че няма смисъл някой да спори с това.
Близкият изток - хумус
Популярното ястие е приготвено от нахут, чесън, лимонов сок, зехтин и сусамов тахан. То се е превърнало в основен продукт в хладилниците на домакинствата по целия свят.
Канада - кленов сироп
За някои хора да ядеш палачинка без разтекъл се по нея кленов сироп, е все едно да ядеш парче картон. Всъщност канадците твърдят, че върху каквато и храна да добавите малко кленов сироп, ястието ще бъде вкусно.
Япония - анкимо
Смята се, че именно това е една от най-големите тайни в приготвянето на суши - анкимо. То представлява черния дроб на рибата Морски дявол. Ловът й обаче застрашава видът й от изчезване, като се очаква този японски деликатес трайно да се загуби от менюто в страната.
Италия - лазаня
Веднага след пицата, в Италия се нарежда лазанята като любима храна. Има причина тези слоеве паста, напоени в доматен сос, с кайма и пармезан да е толкова любим на възрастни и деца - комбинацията е повече от перфектна.
Тъй като в българската кухня ястията, които можем да наречем любими, са безкрайно много, споделете кое е вашето?
Междувременно вижте някои от тях в галерията:
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!