Eдва ли има у нас домакинство, което да не използва чубрица. Това е считаната за най-българска подправка и някои баби като на шега казват, че без нея манджа не става.
Чубрицата има огромно приложение в българската кухня и някои домакини не я слагат единствено в десертите.
Произход на името и история
През Античността чубрицата е била смятана за афродизиак. Пиперливият й вкус е бил любим на древните римляни, дълго преди първите товари с пипер да бъдат докарани от Индия. През Средновековието чубрицата се използвала за подправяне на кексове и други сладкиши.
Старославянската форма на наименованието на чубрицата е чемерика. Сърбите и хърватите наричат растението чубал, чубрич, чупар и др. У нас то се знае само под името чубрица или чубрика, като се правят уточнения балканска, планинска, алпийска и градинска чубрица.
Приложение и употреба
Освен балканските страни, основен производител е Франция. Като подправка се използва надземната част, брана преди, по време или след цъфтежа. Суши се на сянка (35 градуса). Изсушената билка е със зелен цвят, силен аромат, напомнящ този на мащерката, и леко парещ тръпчив вкус.
Тази лютивина е причина, чубрицата понякога да се използва като заместител на черния пипер (оттук е и наименованието пиперена трева). Многогодишната зимна чубрица е по-люта от едногодишната лятна чубрица и има по-силно изразен вкус с борова нотка.
При готвене лютивината намалява значително и почти не се усеща.
В кухнята
Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата и затова с нея се подправят трудносмилаеми храни, като варива (боб, леща, зелен фасул, грах), всички видове меса и особено шилешко и овнешко. Незаменима подправка е за постни ястия, за супи и основни блюда, за овкусяване на плънки и на кайма.
Чубрицата се смесва добре с други ароматни треви, като магданоз, дафинов лист, чесън, розмарин, целина, сминдух, сушени зеленчуци. Клончетата и листата ѝ са подходящи при ястия от леща и зрял фасул, при пълнежи за печени меса, зеленчуци и сарми. Важно е да се помни, че чубрицата трябва да се вари с ястието.
Стритата чубрица е вкусна прибавка към пастети и сандвичи с масло. Прилага се в колбасарството и за ароматизиране на сирена.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!