В сяка съвременна кухня разполага с миксер и пасатор – тези уреди правят готвенето значително по-бързо и качествено. Но много от начинаещите кулинари не са съвсем сигурни кой от тях за какво да използват. Дали пасаторът е само за бебешки пюрета и какво точно можете да правите с миксера, ще ви разкажем в следващите редове.
Основни разлики между пасатор и миксер
Пасаторите са по-компактни и може да ви се стори, че са достатъчни за кулинарните ви подвизи. Но истината е, че те не могат да свършат всяка работа, от която имате нужда. Между пасатори и миксери има конкретни разлики и затова те имат различни приложения в кухнята.
Миксерът има телени приставки и обикновено е доста по-мощен. Но с него може само добре да разбъркате различни съставки.
Пасаторите имат режещи остриета, които едновременно разрязват и смесват продуктите, докато ги превърнат в хомогенна текстура.
9 случая, в които да използвате пасатор
Ето за какво е най-практично да използвате пасатора у дома:
- Пасиране. С него смилате съставките и ги разбивате до гладка смес с гъстота по ваш избор. Става буквално за секунди.
- Пюриране. Ако обичате картофено пюре и сте опитвали да го направите с обикновен миксер, вероятно сте усетили, че нещо не е както трябва – вероятно е било лепкаво и твърде гъсто, а вкусът е бил малко по-различен. Опитайте с този уред – той успява да го направи много по-пухкаво. Разбира се, бебешките пюрета също са в тази категория.
- Стопяване на бучки. Ако сте приготвили течна смес, в която са останали неприятни бучки, пасаторът е вашият помощник, който ще ги накара да изчезнат.
- Приготвяне на сосове. Смилането на каша позволява да получите перфектната текстура за сосове.
- Бъркани яйца. Може би имате навика да разбивате яйцата на ръка или пък с миксер. Препоръчваме ви да опитате с пасатор – ще усетите разликата.
- Палачинки. Сместа за палачинките ще стане пухкава и ефирна, а в тях няма да има нито една бучица брашно.
- Пяна от кафе. Фрапето и кремообразната пяна от кафе, приготвени с пасатори, са повече от вълшебни.
- Варено месо. Ако имате нужда от ситни късчета варено пиле, не кълцайте с нож, а оставете тази работа на ножчетата.
- Домашна майонеза. Знаете, че се приготвя от яйца и олио, но те не се превръщат лесно в хомогенна, пухкава смес. Разбийте яйцата с пасатор, а после добавяйте бавно олиото, като не изключвате уреда. И скоро майонезата ще е готова.
Кога е време за миксери?
Не всяка рецепта изисква да превръщате продуктите в каша. Когато имате нужда от хубаво разбъркване на продуктите, като запазите тяхната текстура, най-добре потърсете миксер.
Класическите телени накрайници са незаменими при приготвянето на бита сметана, кремове, сравнително течни смеси за приготвяне на сладкиши, бисквити и торти. Тук мощният двигател ще ви помогне да получите необходимата консистенция.
Спираловидните приставки на миксера са специално предназначени за омесване на по-гъсти смеси, например тесто за хляб или други печива. Те ще ви спестят доста време в сравнение с ръчното месене: поемането на брашното, разбиването на бучките и хомогенизирането на тестото стават много по-бързо, лесно и чисто, благодарение на мощността на миксера.