Киноата е един от най-популярните безглутенови продукти, който успешно замества пшеничното брашно и помага за намаляването на теглото. Тя има приятна текстура и привлича вниманието на феновете на здравословното хранене с неподражаемия си вкус, пише Yahoo News Japan.
Добавянето на киноа към менюто, помага за разнообразяване приема на продукти, които съдържат глутен. Глутенът се съдържа в хляба, тестените изделия и сладкишите. Въпреки че глутенът е важен източник на енергия, той има висок гликемичен индекс, който ще доведе до бързо покачване на нивото на глюкозата в кръвта. Освен това, по-малката употреба на глутен може да доведе до редуциране на теглото. Ето защо безглутеновите храни са толкова предпочитани сред дамите.
По своята същност, киноата е култура, много подобна на ориза и на други растения от семейството на зърнените култури. Тя определено се отличава с високото си съдържание на протеин и желязо и е добре балансирана по отношение на витамините, минералите и калия.
Благодарение на ниския си гликемичен индекс, нивата на глюкоза в кръвта не се повишават много, при консумация на киноа, колкото при такава на ориз или хляб, така че не се колебайте да я добавите към диетата си. Киноата се съчетава добре с всичко - от салати и кисело мляко до паста и супи. Ризотото с киноа, например, е страхотен избор при спазване на хранителен режим.
Употребявайки киноа, ще ограничите занчително приема си на въглехидрати и реузлтатът ще е усещане за ситост и лекота. Киноата също така помага за попълване на хранителните вещества, които обикновено липсват, така че убивате два заека с един куршум!
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!