Б уратата е вид италианско сирене, което представлява моцарела, оформена на торбичка, пълна със сметана. То осигурява както протеини, така и основни микроелементи, необходими за оптималното функциониране на тялото.
Този продукт се опакова и продава в зелено листо асфодел, като цветът на листото показва свежестта на сиренето. Ако листoто е свежо, то и Буратата е прясна и добра за консумация.
За разлика от другите сирена то трябва да се консумира веднага щом е приготвено или максимум до 24 часа.
Всъщност сиренето има сравнително нова история. Произвежда се от 20-те години на миналия век и в превод името му буквално означава “маслена”. Често този продукт се добавя към пици, салати, предястия и е чудесна добавка към всички тестени ястия. Добре се комбинира вкусово и с пресни или екзотични плодове.
Днес сме ви подготвили няколко рецепти с това интересно сирене:
1. Салата с Бурата, домати и босилек
Необходими продукти: 2 домата, босилек, 1 Бурата, сол, пипер, зехтин, 1 глава пресен лук
Начин за приготвяне: Измийте добре доматите, след което ги нарежете на парчета. След това обелете лука и го нарежете на кръгчета. Поставете двата зеленчука в чиния и добавете Буратата в центъра заедно с малко листа босилек. Подправете със сол, прясно смлян черен пипер и зехтин. Можете да консумирате това като предястие или гарнитура, в комбинация с месо или риба.
2. Паста с тиквички и Бурата
Необходими продукти: 150 грама паста, 150 грама боб (консерва), 1 тиквичка, 150 грама грах (консерва), 1 Бурата, 40 грама кедрови ядки, листа босилек, 6 супени лъжици зехтин, сол и пипер на вкус
Начин за приготвяне: Предварително препечете кедровите ядки. За да направите това, трябва да използвате тиган с незалепващо покритие.
След като приключите с тази стъпка, сварете боба и граха в подсолена вода за 3 минути. Отцедете ги и ги сложете в купа с ледена вода, за да спрете варенето. Измийте тиквичката и я наречете на колелца. Изпържете нарязаните кръгчета тиквичка и ги оставете настрани за по-късно.
Сварете пастата в подсолена вода, след което я отцедете. Поставете я в купа и добавете всички съставки, като сложите Буратата в центъра.
3. Карпачо от цвекло с Бурата
Необходими продукти: 2 броя сварено и обелено цвекло, 1 Бурата, сол, пипер, зехтин
БОНУС! Можете също така да добавите песто, което да приготвите със следните продукти: 15 листа босилек, 50 грама пармезан, 50 грама кедрови ядки, пипер, половин скилидка чесън, сол, 150 мл. зехтин
Начин за приготвяне: Започнете с приготвянето на пестото. За целта измийте листата босилек и ги подсушете добре. Обелете чесъна и го поставете в чашата на блендер, заедно с останалите съставки. Блендирайте всичко за няколко минути до получаване на хомогенна сjмес и оставете настрана.
За да приготвите карпачото е достатъчно да нарежете цвеклото на много тънки филийки, след което да ги подредите в чиния и в центъра ѝ поставете отцедената Бурата. Остава само да овкусите с няколко супени лъжици песто и да добавите сол, черен пипер и зехтин.
Още от автора:
Големият дебат: Тичането или ходенето е по-полезно за здравето?
6 вредни навика, които ви пречат да успявате
Защо е важно да приемаме достатъчно протеин за деня
Как да се справим с прилошаването през горещите летни дни
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!