И сторията на Катаржинките започнала през XVII-ти век в Полша, когато те се появили за пръв път. Те са наречени на името на Катаржинка, която била популярна и обичана личност в полската история. Тя била известна със своята красота и елегантност, както и със кулинарните си умения. Катаржинките са били създадени като специално лакомство, което да се сервира при посещенията на Катаржина.
#Katarzynki: #Poland's famous #gingerbread from Torun https://t.co/JcQX4O6Z12
— Oden (@Gjallarhornet) December 3, 2023
Рецептата за Катаржинки е сравнително лесна и изисква само няколко основни съставки. Ето как можете да ги приготвите:
Съставки:
- 250 грама брашно
- 200 грама захар
- 150 грама масло
- 3 яйца
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
- 100 милилитра прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса;
2. В голяма купа разбийте яйцата заедно със захарта, докато сместа стане пухкава и светла;
3. Добавете маслото и продължете да разбивате сместа;
4. Постепенно добавете брашното, бакпулвера, ванилията и настърганата кора от лимон;
5. Накрая, добавете млякото и разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна;
6. Изсипете сместа в предварително намазана с масло и набрашнена тава;
7. Печете в предварително загрята фурна за около 30-35 минути, докато сладкишът стане златист и се отдели от стените на тавата;
8. Извадете от фурната и ги оставете да се охладят преди да ги сервирате.
Катаржинки са идеални за сервиране с чаша горещ чай или кафе. Техният сладък вкус и нежна текстура ги правят перфектни за хапване следобед, докато си почивате или за специални поводи като рожден ден или друг празник.
Този полски десерт е популярен не само в Полша, но и в други страни по света. Катаржинките са станали символ на полската кухня и сред най-обичаните лакомства от хората от всякакви националности.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!