Я денето на неизмити ягоди ви излага на риск от заразяване с остра инфекциозна лезия на стомашно-чревния тракт - кампилобактериоза. Това казва диетологът Анна Макарова каза пред PRIME.
Експертът коментира и какви са симптомите, ако консумираме мръсни ягоди: Това са диария, болки в корема, температура, главоболие, гадене и повръщане. Според нея водата може да намали концентрацията на вредни вещества в плодовете.
Кампилобактериозата може да зарази човек, който яде неизмити ягоди. Ето защо, за да намалите допълнително рисковете, потопете плодовете за кратко във вода, преди да ги пиете, каза Макарова.
Специалистът също призова да не се вярва на уверенията, че накисването на ягоди в сапун, сода и оцет може да бъде безопасно.
Диетологът Елена Соломатина пък дава още полезни препоръки за здравословно хранене. Тя казва, че чаят трябва да се консумира за закуска, тъй като напитката е източник на катехин, танин и антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху тялото. Експертът допълни, че зеленият чай съдържа L-теанин, който стимулира умствената дейност. Тя предупреждава още да не се пие кафе за закуска. Специалистът препоръча също да закусваме сирене вместо колбас.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!