К онсервираната риба тон е популярна храна поради достъпната си цена, високата си хранителна стойност и дългия срок на годност.
Консервираната риба тон е чудесна съставка за ястия като паста и запеканка, идеален пълнеж за сандвич или дори бърза закуска. Разбира се, тя е и основната съставка на една чудесна салата с риба тон.
Ако се отбиете до магазина за хранителни стоки ще видите, че има многобройни разновидности, от които да избирате, включително риба тон на парчета, твърда риба тон, дългопера риба тон, бяла риба тон и дори пакетирана риба тон. Да предположим, че планирате да се снабдите с консервирана риба тон при следващото си пазаруване. В такъв случай има няколко неща, които трябва да знаете относно това откъде идва консервираната риба тон, каква е историята на консервираната и защо тя е толкова популярен продукт.
Подобно на много други храни, това колко скъпа е консервираната риба тон в магазините може да бъде маркетингов трик. Ако просто вземете консервата с най-висока цена, това може да е грешка за купувачите, които се грижат за околната среда.
Оказва се, че риболовът с въдица и тролингът са два устойчиви метода за улов на риба.
Рибата тон е известна с високото си съдържание на живак и продуктът от консерва не прави изключение. Не трябва да се притеснявате твърде много за съдържанието на живак, освен ако не сте бременна, може би си струва да се замислите за биомагнификацията (концентрация на химикали или тежки метали, във вътрешните органи и тъкани) на живака в рибата тон.
Какво точно означава "биомагнитизация", когато става въпрос за риба тон и вашето здраве?
Биомагнификацията се получава, когато рибата тон яде по-малки животни с високи нива на живак, което в крайна сметка увеличава количеството живак в нея. В резултат на това здравните експерти препоръчват на бременните жени да консумират не повече от една консерва риба тон седмично, за да избегнат висока доза живак.
Популярните марки предлагат множество различни варианти на консервирана риба. Някои са с масло, а други с вода или дори оцет.
Твърдата консервирана риба тон е по-скъпа, тя е и масово предпочитана за консумация. Продуктът се предлага дори в торбички за консумация по време на път или предварително подправена с лют сос в кутията.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!