В сички знаем, че Средновековието се слави като мрачен период с клади, инквизиция и чума.
Именно затова не е чудно, че не сме запознати с гурмето от епохата.
Още повече, векове преди Великите географски открития, на масата не е имало домати, картофи, царевица и като цяло - всичко, което днес смятаме за даденост.
КАКВО Е ИМАЛО НА СРЕДНОВЕКОВНАТА МАСА
Нека започнем с това, че вегетарианството, което е елемент от съвременната ни култура, е било елемент и от средновековната.
Разбира се, тогава целта не е била опазването на околната среда и животните.
На хората и тогава им се е ядяло месо, но за съжаление - повечето не са имали възможността да го консумират всеки ден.
А по-заможните представители на епохата, дори да са имали как да си приготвят нещо месно - са били в нелека ситуация, ако са били религиозни.
А както знаем, повечето хора от периода са били и постите и ограниченията, налагани от църквата са били спазвани много внимателно.
Затова плодовете и зеленчуците или вегетарианството, което всеки уважаващ себе си хипстър трябва да опита поне веднъж в живота, е било широко разпространено.
Едно важно уточнение: в готварските книги от епохата е записано, че ако ги консумираме сурови, може да се отровим, затова те били обработвани.
Въпреки това, менюто на средновековния човек (ако разбира се е имал възможността), не е било толкова бедно, макар и от наша гледна точка да не изглежда толкова вкусно.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!