Г ергьовден е сред най-почитаните празници у нас и както всеки такъв, за него има задължителни блюда за масата.
Традицията повелява да гостим цялото семейство с вкусно агнешко, свежа зелена салата, обреден хляб и прясно сирене и мляко.
Необходими продукти за 1 пита:
450 г бяло брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
100 г масло
120 мл прясно мляко
20 г прясна мая
3 яйца
В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК ДА ОФОРМИТЕ КРАСИВА ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА
Брашното се пресява в голяма купа и в него се разбъркват солта и захарта. В средата му се прави кладенче.
Разтопява се половината от маслото и се смесва с млякото. Сместа се охлажда и в нея се разтваря маята. Всичко се слага в кладенчето и с лъжичка се забърква гъста каша, като се ръси по малко от заобикалящото брашно. Кашата в кладенчето се оставя на топло за 30 мин.
След като втаса, се прибавят разбитите яйца и се омесва гладко тесто. Меси се около 10 мин. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло място около 1,5 ч. или докато се удвои обемът му.
Тестото отново се премесва и се слага в намазана с масло тава с диаметър 24 см. Оставя се малко парченце, за да се направи украса - овца, овчарска гега или кошара. Питката се оставя да втаса отново около 40 - 50 мин. и се пече на 190° С около 30 мин.
Как да приготвим агнешкото за празника
Рецептата на шеф Манчев за агнешко
Тази рецепта за агнешко с пресен лук и чесън ще ви спести допълнително готвене, защото въври с гарнитура от пилаф
1 агнешки бут (2 кг)
125 г краве масло
3 връзки пресен чесън
3 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
1/4 връзка пресен естрагон
1 глава лук
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
за пилафа:
300 г ориз „Басмати“
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
Агнешкото се обезкостява. Нарязва се на едри кубчета, слага се в тенджера, залива се с вода, кипва се и се отпенва. Добавя се главата лук, нарязана на едро. Посолява се и се готви, докато месото омекне – около 2 часа и 30 минути. Месото се изважда, а бульонът се прецежда.
Лукът и чесънът се почистват и се нарязват на едро. Запържват се в половината от маслото, докато започнат да се карамелизират. Изваждат се. Загрява се останалото масло и в него се запържва месото, без да се бърка, докато отдолу се карамелизира.
Връщат се лукът и чесънът и се наливат сокът от лимон и 200–300 мл от бульона от варенето. Поръсва се с наситнени магданоз и естрагон. Овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се внимателно и се готви 15–20 минути, докато остане на мазнина. Маслото за пилафа се загрява. Добавя се предварително измитият ориз и се запържва, докато стане стъклен.
Наливат се 600 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер. Готви се 15 минути, под капак, на слаб огън. След това се дърпа от огъня и се оставя похлупен още 10 минути. Месото се сервира с пилафа.
3 салати, които заместват основно ястие
Многоцветна салата с освежаващ дресинг
И за финал зелената салата, в която присъстват и задължителните млечни продукти
1/2 зелена салата
100 г спанак
150 г краве сирене
150 г заквасена сметана
60 г орехи
2–3 краставици (дребни)
1 връзка пресен лук
1 връзка репички
50 мл бял винен оцет
40 мл прясно мляко
1/2 ч. л. захар
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пресният лук се нарязва на ситно и се разбърква с оцета, захарта и сол на вкус. Оставя се за 5–10 минути.
Репичките се режат на шайби. Краставиците се белят и се режат на кубчета.
Зелената салата се измива, подсушава се и се накъсва. Смесва се със спанака, краставицата и репичките.
Лукът и част от оцета, в който се е мариновал, се разбъркват със заквасената сметана, млякото, накълцаната мента и сол на вкус.
Салатата се овкусява с дресинга. Разбърква се и се поднася с натрошено сирене и нарязани орехи.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!