Р уският институт „Роскачество“ дава съвети как правилно да изберем качествен и натурален колбас, направен в съответствие със здравните изисквания, и какво означават добавките, включващи буквата "E".
"Когато избирате и купувате варени колбаси, първото нещо, което трябва да направите, е да сравните реалните условия за съхранение с допустимите. Температурата в хладилника трябва да бъде от 0 до 6 градуса по Целзий. Важно е да запомните, че един продукт, опакован без вакуум, има по-кратък срок на годност", каза директорът на отдела по изследвания Людмила Викулова.
Вареният колбас трябва да е еластичен и без кухини, да има цвят от розово до светло розово, а консистенцията не трябва да съдържа бучки и очевидни цветни петна. Етикетът трябва да посочва състава, хранителната стойност, срока на годност, датата на производство, условията на съхранение, както и, в зависимост от условията на опаковката, надписи „опаковани под вакуум“ или „опаковани в модифицирана атмосфера“.
"Вареният колбас, произведена в съответствие с изискванията, трябва да има следните съставки: свинско и/или говеждо, вода, яйца или яйчен меланж, пълно или обезмаслено краве мляко на прах, сол, гранулирана захар, подправки (индийско орехче или кардамон)", се отбелязва в съобщението на „Роскачество“. Пилешкото, растителният протеин, фибрите и нишестето не трябва да бъдат във варен колбас, се добавя в съобщението.
Освен това е позволено и използването на редица Е-добавки: разрешен е оцветител (натриев нитрит) Е250, антиоксиданти Е300, например, за да се избегне гранясването - аскорбинова киселина, Е301, Е304, Е306. Регулатори на киселинността като E331 (лимонена киселина), E262, E325, E326, E330 помагат да се предотврати развитието на нежелана микрофлора в продукта. Освен това са разрешени стабилизатори и регулатори на киселинността E339, E451, E450, E452 - хранителни фосфати, които увеличават вискозитета и плътността на каймата, подобрителите на вкуса и аромата E621.
Нежелателните добавки от своя страна включват, например, E120 и E252, които могат да имат канцерогенен ефект. Също така трябва да избягвате добавката E536: тя е слабо токсична, но производителите на колбаси, които не са в съответствие с изискванията, могат да я използват като емулгатор.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!