Г ювечето е от онези вкусни, лесни и непретенциозни ястия, в които винаги има място за още една съставка. Затова практичните домакини, които не обичат да разхищават продукти, често го приготвят в края на седмицата.
В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ТОП 5 СЪВЕТА, С КОИТО ЩЕ ХАРЧИТЕ ПО-МАЛКО ЗА ХРАНА
И понеже е петък, а е и пролет ви предлагаме тази страхотна пролетна рецепта за гювечета.
Необходими продукти:
200 г краве сирене
200 г крехък спанак
100 г коприва
1 връзка лапад
1 връзка магданоз
1/4 връзка леворда
1/4 връзка мента
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
80 г краве масло
4 яйца
2 гръцки питки
3 с. л. зехтин
1 ч. л. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Копривата се почиства и се попарва в кипяща вода. Шокира се в ледено студена вода, отцежда се и се подсушава. Лападът, лукът, магданозът, ментата, пресният чесън, левордата и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават.
Нарязват се на ситно (ако спанакът е бейби, не се наситнява) и се запържват на няколко пъти в сгорещения зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер. Сместа се разпределя в 4 гювечета.
Във всяко се натрошава сирене и се чуква по едно яйце. Пекат се 10 минути в загрята 180 градуса фурна, с вентилатор, като на петата минута се похлупват.
Маслото се загрява, дърпа се от огъня, разбърква се с червения пипер и се разпределя в гювечетата. Овкусяват се със сол и черен пипер. Гювечетата се сервират със запечени в тиган с малко зехтин гръцки питки.
Още кулинарни идеи:
Какво да приготвим, когато имаме от всичко по малко
Какво да правим със стария хляб
Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!