Г олемият коледен пост започна и е време да впрегнем целия си кулинарен потенциал, за да приготвяме разнообрази, питателни и вкусни ястия без месо.
И понеже няма как в студеното време да не приготвим поне една тава със зеле, ви предлагаме цели 3 вкусни и нашенски рецепти, от които да си изберете.
Печено зеле с ориз и сливи
1 кг кисело зеле
100 г дългозърнест ориз
80 мл олио
20 сушени сини сливи
2 глави лук
4 дафинови листа
2 с. л. червен пипер
1 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус
Лукът се наситнява и се запържва в 40 мл от олиото. Добавя се оризът. Щом стане стъклен, се налива вода, колкото да го покрие 1 пръст. Готви се, докато оризът абсорбира водата. Зелето се нарязва на тънкo.
Смесва се с ориза, сливите, дафиновите листа, кима, червения пипер, сол и черен пипер. Налива се останалото олио, разбърква се и се прехвърля в тава.
Пече се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Кисело зеле с картофи
800 г картофи
400 г кисело зеле
2 малки глави лук
4 с. л. олио
1 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус
Картофите се измиват добре и се сваряват в подсолена вода. Охлаждат се, обелват се и се режат на кубчета.
Картофите се запържват до златисто, от всички страни, като се внимава да не се натрошат. Посоляват се.
Лукът се реже на полумесеци, посолява се и се запържва на умерен огън, докато се карамелизира. Киселото зеле се реже натънко и се запържва до златисто в останалата мазнина.
Двата вида червен пипер се смесват с кима и черен пипер на вкус. Картофите, лукът и зелето се разбъркват в голяма купа и се поръсват със сместа от подправки.
Зелник с праз
1 кг брашно (+ за разточване)
300 г кисело зеле
200 г булгур
400 мл зелев сок
150 мл олио
8 стръка праз
2 с. л. винен оцет
1 ч. л. сух джоджен
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус
Брашното се разбърква с щипка сол, наливат се оцетът и вода, колкото поеме (около 500 мл). Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30 минути. Празът и зелето се нарязват наситно и се запържват в 30 мл олио.
Прибавя се булгурът и се наливат зелевият сок и 400 мл вода. Подправя се с червения пипер и джоджена. Готви се, докато булгурът поеме течността.
Тестото се разделя на две по големи и пет по-малки топки. Върху набрашнен плот се разточва една по-дебела кора и се слага в намазана с олио тава. Запича се за 7–10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
Разточват се и петте тънки кори и последователно се изпичат в тава на същата температура за 7–10 минути. Тънките кори се натрошават и се смесват с плънката. Налива се и 100 мл олио и се разбърква. Плънката се разпределя върху дебелата кора в тавата. Покрива се с втората дебела кора.
Зелникът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 20 минути. Намазва се с олио и се покрива с кърпа за десетина минути. След това се нарязва и се сервира.
Очаквайте още кулинарни вдъхновения за дългите дни да пост.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!