Какво да сготвим с тиква тази есен - 5 страхотни идеи
7

П айове, кремове, супи, салати и дори основни - всичко може да се приготви с тиква и сега е най-подходящият момент да го направите.

Събрахме няколко страхотните рецепти, които доказват, че тиквате е един от най-вкусните и универсални плодове на есента.

Пай с тиква

1,2 кг тиква (кестенка)
200 г подсладено кондензирано мляко
6 листа точени кори (не фини)
60 г краве масло
60 г захар
3 яйца
1 с. л. царевично нишесте
1 ч. л. сух джинджифил
1 ч. л. канела
1 щипка индийско орехче

Тиквата се реже на големи парчета, почиства се от семките, слага се в тава, покрита с пергаментова хартия и се поръсва с 30 г от захарта. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 1 час. След това се пюрира. Добавят се кондензираното мляко и половината от ароматните подправки – канелата, джинджифила и индийското орехче. Сипва се и нишестето и се разбива.

В сместа се чукват яйцата и отново се разбива за кратко. Фурната, заедно с тавата, се загрява на 200 градуса, без вентилатор. Останалите подправки и захар се смесват. Маслото се разтопява. Корите се режат на квадрати, които трябва леко да излизат от формата. Мажат се с маслото и се поръсват с овкусената с подправки захар. Подреждат се една върху друга така, че да се получи нещо като звезда.

Прехвърлят се във форма за тарт с подвижно дъно (с диаметър 23 см). Изсипва се тиквено пюре и формата се поставя върху тавата във фурната. Пече се 10 минути. След това градусите се намаляват на 180 и се пече още 30 минути. Преди да се нареже, се оставя да се охлади, поне за 20 минути.

Източник: Thinkstock/Guliver

Крем от тиква

500 мл прясно мляко
700 г тиква „Цигулка“
180 г захар
3 жълтъка
3 с. л. царевично нишесте
1 ванилия

Тиквата се почиства от семките и се нарязва на парчета, без да се бели. Поръсва се с 80 г от захарта и се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност – 40–50 минути. Охлажда се и корите се отстраняват. Тиквата се пюрира. Млякото и останалата захар се загряват на котлона, докато захарта се разтвори. Прибавя се пюрето от тиква, разбърква се и се оставя на слаб огън.

Жълтъците се смесват с нишестето и ванилията. Към тях се наливат един-два черпака от горещата тиквена смес, за да се уеднаквят температурите. Жълтъците се сипват към горещото мляко, бърка се, докато се сгъсти и се оттегля от огъня.

Кремът се разлива в 4 чаши и се охлажда. Поднася се по желание гарниран с разбита сметана, канела и орехи.

Източник: Thinkstock

Крем супа от тиква

600 г тиква (цигулка)
1 глава лук
1 скилидка чесън
50 г пресен джинджифил
100 г сурови обелени лешници
150 мл готварска сметана
500 мл пилешки бульон
2 с. л. краве масло
1 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус

Тиквата се обелва, почиства се и се нарязва на кубчета. Лукът, чесънът и джинджифилът се обелват и се нарязват наситно. Задушават се в маслото и олиото за кратко – първо лукът и чесънът, после се добавя джинджифилът.

Слага се тиквата, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се задуши се около 5 минути. След това се налива пилешкият бульон, похлупва се и се оставя да се вари около 20 минути.

Супата се пасира, налива се сметаната и се връща на котлона за още 5 минути, да кипне. Лешниците се начукват на едри парчета и се запичат на сух тиган. Поръсват се върху супата и се поднася.

Източник: Thinkstock/Guliver

Салата от печена тиква със соев сос

1,5 кг тиква (сорт „Цигулка“)
100 г сурови тиквени семки
40 мл зехтин
30 мл светъл соев сос
20 мл сладък соев сос
1 люта червена чушка
1 с. л. сусам
1 ч. л. мед
сол на вкус

Тиквата се почиства и се реже на кубчета. В купа се смесват двата вида соев сос, медът, сол на вкус, зехтинът и сусамът. Тиквата се разбърква с получената смес. Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Охлажда се и по желание се подправя с пресен босилек. Прибавя се и наситнената чушка. Поднася се със запечените и накълцани тиквени семки.

Източник: Thinkstock/Guliver

Свинска плешка с кестени и тиква

2 кг обезкостена свинска плешка
700 г тиква „Цигулка” (сладки картофи)
500 г кестени
500 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
5 скилидки чесън
1 глава лук
3 стръка мащерка
1–2 с. л. царевично нишесте
сол и черен пипер на вкус

Месото се овкусява със сол и черен пипер. Запържва се много добре от всички страни, докато се карамелизира. Слагат се наситнените лук и чесън. Наливат се бульонът и виното, добавя се мащерката. Похлупва се и се готви на слаб огън за 2 часа и 30 минути.

Кестените се цепват и се попарват в кипяща вода за няколко минути. Обелват се. Тиквата се почиства и се нарязва на кубчета. Кестените и тиквата се слагат в съда с месото. Похлупва се и се готви още 30 минути. 

Всички продукти се изваждат в чиния, а сосът се сгъстява с нишестето, разтворено в малко студена вода. Връщат се тиквата и кестените. Месото се разделя на порции. Ястието може да се сервира в плато или в индивидуални чинии. 

Вижте още страхотни есенни рецепти:

5 стоплящи душата супи

Есенен тарт с дюли

3 бисквитени торти, които се приготвят за нула време

5 ястия, които трябва да се научите да готвите преди 30

Есенна вкуснотия - кекс с ябълки

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
,

Огромно „извънземно“ насекомо се събужда от 17-годишна дрямка

Любопитно Преди 21 минути

Според учените през 2025 г. създанието се очаква да опустоши няколко американски щата

Река Амазонка тече в обратна посока, защо?

Река Амазонка тече в обратна посока, защо?

Любопитно Преди 28 минути

Реката с дължина 6400 км тече от Андите в Перу, прекосява Южна Америка и се влива в Атлантическия океан

Парламентът разглежда на второ четене промените в Закона за съдебната власт

Парламентът разглежда на второ четене промените в Закона за съдебната власт

България Преди 1 час

Ако те бъдат приети, процедурата за избор на главен прокурор ще бъде прекратена

Яжте диета, богата на плодове и зеленчуци

Тази диета е полезна за мозъка и може да пази от рак

Любопитно Преди 1 час

Мазните риби като сьомга, сардини, херинга и скумрия са отлични източници на омега-3 мастни киселини

<p>15 януари &ndash; България първа в света признава Македония</p>

15 януари – България първа в света признава Македония

Любопитно Преди 1 час

Вижте какво се е случило на тази дата в историята

В РС Македония се надяват на Доналд Тръмп за ЕС

В РС Македония се надяват на Доналд Тръмп за ЕС

Свят Преди 8 часа

Мицкоски ще води делегация в САЩ

Блинкен: Израел трябва да приеме Палестинска държава

Блинкен: Израел трябва да приеме Палестинска държава

Свят Преди 9 часа

Блинкен: Сега топката е в полето на "Хамас"

Четири партии се споразумяха за правителство

Четири партии се споразумяха за правителство

България Преди 10 часа

От ПГ "Демокрация, права и свободи" - ДПС ще подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС, БСП-"Обединена левица" и ИТН

Чехия: Русия вече не може да ни изнудва

Чехия: Русия вече не може да ни изнудва

Свят Преди 11 часа

Чехия вече не се нуждае от внос на руски петрол

Ракът на Кейт Мидълтън е в ремисия

Ракът на Кейт Мидълтън е в ремисия

Свят Преди 11 часа

„Не можехме да искаме повече“, написа принцесата на Уелс

Стефан Кюркчиев оглави временно СГС

Стефан Кюркчиев оглави временно СГС

България Преди 12 часа

Това става до определяне на постоянен ръководител на Софийския градски съд

Почина диригентката проф. Адриана Благоева

Почина диригентката проф. Адриана Благоева

България Преди 12 часа

Проф. Адриана Благоева има много отличия, сред които "Златна лира"

МРРБ издаде виза за проектиране за Националната детска болница в София

МРРБ издаде виза за проектиране за Националната детска болница в София

България Преди 13 часа

Документът предшества началото на същинските строителни дейности

МС предлага България да купи ракети от САЩ против танкове

МС предлага България да купи ракети от САЩ против танкове

България Преди 13 часа

На 20 септември миналата година държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на България

ЕК: Северна Македония да промени конституцията си

ЕК: Северна Македония да промени конституцията си

Свят Преди 14 часа

Еврокомисарят се надява да бъдат отворени един или два преговорни клъстъра с Украйна и Молдова

Бюджетната комисия прие специалния закон за приходите и разходите

Бюджетната комисия прие специалния закон за приходите и разходите

България Преди 14 часа

Почти всички редакционни предложения бяха отхвърлени