П илешки бутчета с ориз или печени картофи с бяло месо, всяка опитана домакиня има по една добре изпитана рецепта за тези класически ястия. Но рано или късно и най-вкусното ястие омръзва, за да ви спасим от въпроса „Пак ли това“, събрахме няколко нови идеи с пилешко месо, с които да зарадвате всички на трапезата.
- Пилешки гърди, пълнени с кисела ябълка
400 г пилешки гърди
1 кисела ябълка
1 глава червен лук
0.5 люта чушка
шепа сурови ядки шам-фъстък
3 ч.л. сладко от кайсии
0.5 портокал
сок
20 г масло
сол и черен пипер
За гарниране:
150 г целина
сол и черен пипер
1 с.л. зехтин
Разрежете ябълката на две и издълбайте вътрешността на половината. Нарежете я на тънки резени.
Направете разрез по дължината на всяко парче пилешко месо, като прободете с нож и го завъртите. В джоба поставете по парче ябълка. Поръсете така шпикованото месо със сол и черен пипер и го оставете в чиния за 10-15 минути.
За соса обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Лютата чушка нарежете на много тънки кръгчета. В тиган разтопете маслото и запържете лука и чушката. Добавете нарязаните на едро шам-фъстъци за 30-40 секунди. Изтискайте сока на портокала и добавете сладкото. Разбъркайте и оставете соса да покъкри няколко минути.
Обелете и нарежете целината на много тънки ивички. загрейте зехтин в тиган и я запържете. Овкусете със сол и черен пипер.
В чиния направете линия от сос, в единия му край поставете целина, а в другия - нарязано на филийки пилешко месо. По желание поръсете със ситно нарязан магданоз и ядки шам-фъстък.
- Отворена лазаня с пилешко и моркови
1 пакет кори за лазаня (500 г)
1 кг пилешки пържоли от бут без кожа
150 г пушен бекон на резени
300 г моркови
100 г маслини „Каламата”
2 скилидки чесън
250 мл животинска сметана
2 с. л. зехтин
1 с. л. едрозърнеста горчица
1 ч. л. естрагон
2 стръка босилек
сол и черен пипер на вкус
60 г сирене „Пармезан” за поръсване
зехтин „Екстра върджин” за поръсване
1 с. л. морска сол за варенето на корите
Беконът се запича в тиган с незалепващо покритие, докато стане леко хрупкав. Изважда се и се нарязва наедро. В същия съд се налива зехтинът и на два пъти, се пържи нарязаното на малки кубчета пилешко месо. Овкусява се със сол, черен пипер и естрагона.
Прибавят се настърганите моркови и се оставя на огъня за около 5 минути, като се разбърква.
След това се слагат горчицата, маслините, на които предварително се отстраняват костилките, наситнения чесън, беконът и сметаната. Отново се овкусява със сол и черен пипер. Съдът се оставя на умерен огън за още 10 минути.
В голяма тенджера се кипва вода с морската сол в нея се пускат корите за лазаня. Варят се около 3–4 минути, след това се изваждат и се отцеждат от водата. Поливат се леко със зехтин.
В чиния се слага кора за лазаня, отгоре от соса с пилешко, следва друга кора, сос, кора, сос, завършва се с люспи пармезан и накъсани листенца босилек.
- Нумидийско пиле
2 цели пилешки бутчета
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
3 фурми
1 шепа кедрови ядки
2 клончета прясно седефче
3 щипки смлян кимион
2 скилидки чесън
1 ч. л. нишесте
мед на вкус
винен оцет на вкус
зехтин на вкус
рибен сос на вкус
зърна кориандър на вкус
сол и черен пипер на вкус
Разрежете бутчетата на две и ги овкусете със сол. Счукайте зърна пипер и кориандър на едро, нарежете на ситно лука. Поръсете пилето с лука, пипера и кориандъра, полейте с малко зехтин. Оставете го за около 20 минути.
Запържете месото от всички страни в зехтина от маринатата до златисто. След това преместете пилето в тава и го сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути.
В мазнината от пърженето на пилето добавете седефчето, кедровите ядки и ситно нарязаните фурми. Овкусете с кимион, кориандър, рибен сос, скълцан чесън, мед и оцет и оставете да кипне. Сгъстете с нишестето, размито в малко студена вода и дръпнете от огъня.
Разпределете пилето в чинии, полейте със соса.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!