О сновен продукт или просто щрих към някое добре познато ястие, гъбите винаги са добро допълнение към трапезата, особено през този сезон. Днес ви предлагаме 3 лесни и вкусни рецепти, които да ви напомнят, защо почти във всяка национална кухня се готви с гъби.
Гъбена супа
1 кг печурки
2 стръка пресен лук + за сервиране
3 скилидки чесън
900 мл зеленчуков бульон
150 мл бяло сухо вино
150 г сирене чедър
100 мл течна животинска сметана
60 мл
зехтин
2 с.л. соев сос
4 стръка мащерка
1 щипка индийско орехче
1 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус
Обелете гъбите и ги нарежете на филийки заедно с пънчетата. Наситнете пресния лук и чесъна.
Загрейте зехтина в тенджера и запържете гъбите, чесъна и пресния лук. Щом гъбите станат златисти, поръсете с брашно и разбъркайте, да се запържи и то. Ако е необходимо, добавете още малко зехтин.
Налейте виното и бульона. Сипете соевия сос и овкусет е с клонки мащерка и индийско орехче. Гответе на слаб огън 20 минути.
Прибавете сметаната и настъргания чедър. Оставете на огъня още 2-3 минути сиренето да се разтопи. Сервирайте супата с нарязани пера зелен лук.
Качамак с горски гъби и луканка
за гъбите:
600 г микс горски гъби (замразени)
200 г луканка
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
1 с. л. балсамов оцет
80 г краве масло
30 мл олио
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
трюфелово олио за поливане
за качамака:
200 г царевичен грис за качамак
50 г пармезан
500 мл прясно мляко
175 г крем сирене
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
За гъбите сгорещете олиото и ги запържете до златисто от всички страни. Добавете счуканата скилидка чесън, клонката розмарин, маслото, сол и черен пипер на вкус, както и балсамовия оцет. Гответе още 2-3 минути. Готовите гъби поръсете с наситнен магданоз.
Нарежете луканката на филийки я запържете на сух тиган. Трябва да стане златиста и хрупкава, отцедете върху салфетка. Накълцайте.
За качамака в тенджера кипнете млякото, заедно с 500 мл вода. Добавете маслото, сол и черен пипер на вкус, изсипете царевичния грис за качамак и бъркайте, докато сместа се сгъсти. Дръпнете от котлона и смесете с крем сиренето и настъргания пармезан. Сервирайте качамака, гарниран с гъбите и луканката. Поръсете с трюфел олио.
Пастет от гъби
30 г сушени манатарки
60 г краве масло
2 глави лук
300 г печурки
500 г микс от пресни горски гъби
4 стръка мащерка
50 мл ром
сол и черен пипер на вкус
за сервиране:
крекери
сварени яйца
кисели краставички
червен лук
Манатарките се заливат с 200 мл гореща вода и се оставят за 30 минути, да набъбнат. След това се отцеждат и се накълцват, а течността се запазва. Пресните гъби се почистват и се режат наситно.
Лукът се наситнява и се запържва на умерен огън в 40 г масло. Добавят се пресните гъби и наситнената мащерка и се запържват на силен огън. Когато течността, която пускат гъбите се изпари, се налива ромът и се добавят сушените гъби. Налива се водата от накисването и се готви, докато течността се изпари.
След това сместа се пюрира в блендер, заедно с 20 г масло и се овкусява със сол и черен пипер. Пастетът се поднася върху крекери и се гарнира с нарязани варени яйца, червен лук и кисели краставички.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!