П осрещането на гости за вечеря е своеобразно изпитание за обичайно заетите домакини. От една страна къщата трябва да е безупречна, за да се почувстват гостите уютно, от друга и домакиня трябва да е спретната и лъчезарна до края на вечерта.
Но как да стане всичко това след като стопанката на къщата е прекарала часове в приготвянето на многокомпонентни ястия, с които да блесне пред гостите. Предлагаме ви няколко страхотни рецепти, които освен ефектни са и лесни за приготвяне:
Салата „Капрезе“ с ягоди
400 г ягоди
400 г бейби моцарела
50 мл студено пресован зехтин
4 стръка босилек
сол и черен пипер на вкус
Ягодите се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Поръсват се с накълцан босилек, поливат се със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер.
Салатата се разбърква с моцарелата и се сервира.
Макар и да не личи много все пак сме лято, затова ви предлагаме да изненадате гостите освен с вкусна храна и с свежа напитка.
Летните коктейли, които никой няма да ви откаже
Напитка с ананас и мента
1 л газирана вода
1 ананас
1/4 връзка мента
мед на вкус
Ананасът се обелва, почиства се от сърцевината и се нарязва на кубчета. Плодът се смила с ментата и меда.
В чаши се слага лед. Сипва се от ананасовото пюре и се налива газирана вода.
5 рецепти от италианската кухня, които не знаете
Прескачаме основното и се отправяме директно към десерта, защото му трябва време да замръзне. Ако не сте от най-сръчните домакини, може да започнете с приготвянето му от предишния ден.
Пъпеш и малини с ментова гранита
500 г малини
1 пъпеш (малък, жълт)
1–2 лайма
1 връзка мента
70 г мед
Ментата, настърганата кора и изстисканият сок от един лайм, медът и 500 мл вода се пюрират в блендер (или шейкър кана).
Получената смес се отпенва и се изсипва в подходящ съд. Прибира се във фризер и се разбърква на всеки 15–20 минути, докато замръзне.
Пъпешът се почиства и се нарязва на кубчета с големината на малините. Чаши се пълнят с кубчета пъпеш и с малини.
Гарнират се с ментовата гранита (скрежина).
За приготвянето на основното ястие са необходими 1 час и 45 мин, но по-голяма част от тях месото прекарва само във фурната – идеалното време за вас.
Печени пилешки бутчета с бял барбекю сос
12 горни пилешки бутчета
150 мл бяло вино
50 г краве масло
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
за соса:
400 г майонеза
100 г мед
200 мл ябълков оцет
1 лимон
2 ч. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. настърган хрян
1/2 ч. л. кайенски пипер
1/2 ч. л. сушен лук
сол на вкус
за картофите:
800 г пресни картофи
200 г заквасена сметана
125 г краве масло
50 г бейби спанак
1/2 връзка леворда
сол и черен пипер на вкус
Майонезата се разбърква с настъргания хрян, ябълковия оцет, настърганата лимонова кора, сока от половината лимон, кайенския пипер, сушения лук, сол, прясно стрит в хаванче черен пипер и меда.
Бутчетата се овкусяват със сол, черен пипер и риган и се подреждат едно до друго в тава, така че кожата да е от горната страна.
Налива се виното. Тук-там се поставя от маслото, нарязано на малки кубчета и се пече в загрята на 160 градуса фурна до златисто – за 1 час и 30 минути.
По време на печенето на няколко пъти се маже с барбекю соса. Картофите се измиват и се сваряват на пара. Намачкват се и се разбъркват с маслото, сметаната, нарязаните на ситно спанак и леворда, сол и черен пипер.
Пилето се сервира с картофите и с останалия барбекю сос.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!