Д а се изхвърля храна и най-вече хляб е грехота. Но колкото и добре да организираме домакинството в един момент се оказваме с цял панер стар хляб, който вече никой не иска.
Ето защо събрахме най-вкусните и креативни рецепти със стар хляб, които ще решат проблема трайно.
Пилешка яхния с препечен хляб
500 г пилешки пържоли от бут без кожа
250 г домати на кубчета от консерва
2 глави лук
1 люта чушка
3 с. л. краве масло
2 с. л. олио
200 г стар хляб
1 с. л. кориандър
1/2 връзка магданоз
3 стръка пресен кориандър
сол и черен пипер на вкус
Хлябът се нарязва на кубчета и се пече в загрята на 220 градуса фурна за около 8 минути.
Месото също се нарязва на кубчета и се пържи в маслото и олиото, докато стане златисто. Прибавят се лукът, нарязан на ивички, нарязаната люта чушка без семките и сухия кориандър. Пържи се, докато зеленчуците омекнат. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
Слагат се доматите, налива се 1 ч. ч. вода и се готви за кратко на умерен огън. Накрая се добавят кубчетата препечен хляб, оставя се на котлона за още 5 минут. Готовото ястие се поръсва с наситнените магданоз и пресен кориандър и се подна.
Хлебна торта „Маргарита“
16–20 филии бял тостерен хляб
600 г пасирани домати (от консерва)
375 г сирене „Моцарела“ (на топки)
40 мл зехтин „Екстра върджин“ (+ за намазване)
2 стръка босилек
1 ч. л. риган (+ за поръсване)
1 ч. л. сух чесън
1/2 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се овкусяват със зехтина, ригана, сухия чесън, захарта, сол и черен пипер.
Моцарелата се настъргва на едро ренде. Хлябът се намазва леко със зехтин.
Филийките се подреждат плътно една до друга по стените и дъното на форма за торта с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия.
Налива се от доматения сос, поръсва се с моцарела, следват хляб, сос, моцарела и така, докато свършат продуктите.
Завършва се с моцарела и се поръсва с риган. Пече се около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се леко да се охлади. Поръсва се с накълцан босилек и се поднася.
Топла шарлота с ябълки
750 г ябълки
1 с.л. захар
100 г краве масло
2 ч. л. какао
1 хляб (стар)
1 жълтък
Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на кубчета. Сипват се в касерола, заедно със захарта и 1 с. л. от маслото и се готвят, докато омекнат.
След това се пюрират с преса. Останалото масло се разтопява и се смесва с какаото. Хлябът се реже на филийки и корите се отстраняват. Филийките се намазват с какаовата смес от двете страни.
Подреждат се плътно по стените и дъното на подходящ съд, покрит с хартия за печене. Ябълковото пюре се смесва с жълтъка и се сипва в съда с хляба. Покрива се с останалите филийки и се притиска с чиния или капак.
Оставя се да престои 20 минути и след това се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Чинията се отстранява и сладкишът се допича за още 10 минути. Сервира се, докато е още топъл.
Ако все пак не ви се занимава с никоя от тези рецепти, винаги може да превърнете стария хляб в хрупкави сухари, които в комбинация с крема сирене са отлична закуска.
Домашни сухари
1 стар хляб
Хлябът се нарязва на филии с дебелина от 1 см. Всяка филия се реже на четири парчета. Парчетата хляб се подреждат в тави. Слагат се в загрята на 80 градуса фурна, без вентилатор и се оставят да се сушат, докато станат златисти – около 2 часа и 30 минути.
Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!