Л ятото е в разгара си и всички искаме да сме в най-добрата си форма - пълни с енергия и свежи. За да постигнем този резултат трябва добре да помислим какво е добре да похапваме и какво не. Днес ви предлагаме няколко свежи и питателни рецепти, за които не е нужно да прекарате повече от 40 минути в кухнята.
Салата с пилешки дробчета
200 г пилешки дробчета
50 г радичио
50 г рукола
50 г бейби спанак
1 малка глава червен лук
100 г синьо сирене
50 мл вино „Мадейра“
100 г бекон на кубчета
200 г хляб с квас
30 мл зехтин
1 с.л. соев сос
сол и черен пипер на вкус
За дресинга:
1 ч.л. дижонска горчица
20 мл бял балсамов оцет
40 мл студено пресован зехтин
1 ч.л. мед
1 стрък мащерка
сол на вкус
Сложете бекона в студен съд. Включете котлона и загрейте съда. Гответе, докато беконът стане златист. Извадете го.
В същия съд налейте 20 мл от зехтина. Загрейте го на умерен огън. Запържете почистените и нарязани надве дробчетата.
Деглазирайте с виното и дръпнете от огъня. Нарежете дробчетата на по-малки парчета ги овкусете със соевия сос и черен пипер. Охладете до стайна температура.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Нарежете хляба на едри кубчета. Залейте го с останалия зехтин и го овкусете със сол. Изпечете за 8-10 минути.
Нарежете лука на полумесеци и накъсайте радичиото. В голяма купа смесете радичиото, руколата, спанака и лука.
Разбъркайте горчицата с меда, оцета, зехтина, сол и листенцата мащерка - трябва да се получи гладка емулсия.
Овкусете салатата с дресинга и разбъркайте.
Сервирайте с натрошеното синьо сирене, бекона, дробчетата и хляба.
Студена супа от тиквички
400 г кисело мляко
200 г заквасена сметана
4 тиквички
1 глава лук
1 скилидка чесън
1/2 връзка копър
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Лукът и чесънът се наситняват и се слагат в тенджера, заедно със зехтина.
Прибавят се нарязаните на кубчета тиквички. Наливат се 400 мл вода и зеленчуците се задушават под капак, докато омекнат. Охлаждат се и се пасират с копъра, сол и черен пипер на вкус.
Разбъркват се с киселото мляко и сметаната. Супата се поднася добре охладена, по желание – с още копър и капки зехтин.
Пилешки шишчета на фурна
3 пилешки филенца
1 зелена чушка
1 малка глава лук
1 домат
100 мл. соев сос
100 мл. вода
олио или зехтин за намазване
сол и черен пипер на вкус
Доматите и пиперът се извмиват и нарязват на едри парчета заедно с лука и измитите пилешки филенца. Подреждат се на шишовете и се подправят. Заливат се с вода и сове сос. Запичат се на 200 градуса.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!