Т ри милиона души по света умират всяка година заради прекомерна употреба на готварска сол в храната, констатира Световната здравна организация /СЗО/, цитирана от ДПА.
Експерт: Човек трябва да коригира теглото си до 60 години
Тя представи таблица с препоръчани максимално допустими нива на солта в няколко десетки храни. Според съветите на СЗО 100 грама бисквити не трябва да съдържат повече от 265 милиграма сол. В препоръките са обхванати 60 храни, сред които фигурират пуканките, семките и ядките, които не трябва да са осолени с над 280 милиграма на 100 грама продукт.
За хляба, изготвен с мая, препоръчаното количество е 330 милиграма сол, а за замразената пица - 450 милиграма.
Световната здравна организация препоръчва дневният прием на сол да не надхвърля 5 грама. Надвишаването на това количество води до повишено кръвно налягане и като последствие до опасност от сърдечносъдови заболявания.
Най-полезните мазнини за готвене
Болестите от тази група са виновни за една трета от смъртните случаи, които не са причинени от инфекциозни заболявания. Прекаляването със солта може да доведе до хронична болест на черния дроб, на бъбреците, до затлъстяване и рак на стомаха.
Яжте това за енергия на тялото
Държавите-членки на СЗО си поставиха за цел през 2013 година да намалят консумацията на сол сред населението с 30 процента до 2025 година, но задачата трудно ще бъде изпълнена.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!