21

Т о е чудотворната съставка във всичко - от бисквити до шампоани. Но зависимостта ни от палмово масло има пагубни последици за околната среда.

Използва се буквално навсякъде, прави бисквитите по-трайни, сапунът по-мек, червилото по-гладко и пази сладоледа от разтапяне.

На местата, откъдето идва, хората изгарят горите, за да могат да засаждат повече палмови дървета. А за да пазят плодовете на палмите, прогонват всички диви животни.

Плодовете от маслодайна палма (Elaeis guineensis), които растат в тропически климат, съдържат най-търсеното растително масло в света.

Палмовото масло има редица свойства, които го правят толкова използвано. С него може да се пържи многократно, тъй като има по-висока температура на кипене от повечето други растителни масла. В същото време се смесва добре с тях. А това позволява използването му във всякакви хранителни и други продукти.

Може би най-важното му предимство обаче са ниските производствени разходи. По-ниски от тези при рафиниране на масло от рапица или слънчоглед.

То е толкова евтино, че се използва като биогориво. Осигурява на пенообразуващия агент в почти всеки шампоан, течен сапун и почистващ препарат. Производителите на козметика го предпочитат вместо животинските мазнини заради лесното му приложение и ниската цена. Служи като естествен консервант в преработените храни.

От палмовото масло може да прави лепило, което свързва частиците във влакнестата дървесина. Стъблата и листата на маслодайните палми могат да бъдат преработени във всичко - от шперплат до композитното купе на националния автомобил на Малайзия.

Световното производство на палмово масло непрекъснато се покачва в продължение на пет десетилетия. Между 1995 г. и 2015 г. годишното производство се е увеличило четири пъти, от 15,2 млн. тона на 62,6 млн. тона. До 2050 г. се очаква то да се учетвори отново, достигайки 240 млн. тона.

Отпечатъкът от производството на палмово масло върху света е поразителен: палмите, от които се произвежда вече заемат 10% от обработваемите земи на Земята.

Днес 3 милиарда души в 150 страни използват продукти, съдържащи палмово масло. В световен мащаб всеки консумира средно по 8 кг палмово масло годишно.

Общо 85% от суровината идва от Малайзия и Индонезия, където световното търсене на палмово масло е вдигнало доходите, особено в селските райони, но с цената на огромно екологично опустошение и често благодарение на робски труд.

Пожарите, с които местните жители премахват тропическите гори, за да освободят площи за още палми, са един от най-големите източници на парникови газове в света. А към това трябва да се прибави и фактът, че повечето палмово масло е доставяно на хиляди километри разстояние от кораби и камиони, изгарящи дизел и бензин.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Как палмовото масло стана основна съставка за човешкия живот? То просто се оказва точният продукт, в точното време. Има множество алтернативи, които не са толкова вредни за природата, но никоя от тях не е така евтина.

Всъщност основна вина носят Международният валутен фонд и Световната банка, които принуждават Малайзия и Индонезия да произвеждат повече палмово масло. От МВФ смятат, че този продукт е добър двигател за растеж и намаляване на бедността в развиващите се икономики на двете държави.

И сега се оказва, че употребата му е толкова повсеместна и дълбоко вкоренена в потребителската икономика, че на практика не може да бъде спряна или дори намалена.

Световното господство на палмовото масло е резултат от няколко фактора: първо, то заменя по-нездравословните мазнини в храните, произвеждани в САЩ и Европа. Второ, производителите успяват да запазват цената му ниска. Трето, то замества по-скъпите масла в битовите и козметичните продукти. Четвърто, защото е евтино, започва да се използва масово за готвене в Азия. И накрая, тъй като азиатските страни стават по-богати, те започват да консумират повече мазнини, голяма част от тях под формата на палмово масло.

През 60-те години на XX век учените започват да предупреждават, че високото съдържание на наситени мазнини в кравето масло може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Така производителите на храни налагат маргарина, направен от растителни масла. В началото на 90-те години обаче става ясно, че процесът, чрез който се смесват маслата в маргарина, известен като частично хидрогениране, всъщност създава различен вид мазнини - транс-мазнини – които са дори по-вредни за здравето от наситените.

Така се стига до палмовото масло. Свойствата му позволяват от него да се прави маргарин без транс-мазнини. През 1995 г. то е въведено масово от гиганта „Unilever”.

Източник: ЕПА/БГНЕС

През 2001 г. Американската асоциация по сърдечни заболявания публикува доклад, в който се заявява, че „оптималната диета за намаляване на риска от хронични заболявания е тази, при която наситените мастни киселини се редуцират и трансмастните киселини са почти елиминирани”. Днес повече от две трети от палмовото масло влиза в храни.

Маслодайната палма е благословена с много предимства, които са ѝ помогнали по пътя към глобално господство. Тя е многогодишна и вечнозелена, което позволява целогодишно производство. Изключително е ефективна при фотосинтезата и изисква по-малко подготовка на почвата от други източници на растителни масла, което намалява разходите. Най-важното е, че тя дава най-висок добив на декар от маслодайните растения - почти пет пъти повече от рапицата и почти шест пъти повече от слънчогледа.

Къде е проблемът? В краткосрочен план всичко изглежда наред. Палмовото масло съдържа по-малко наситени мазнини от животинските продукти. При преработката му не се формират транс-мазнини. Както и при другите масла, употребата му предотвратява дефицита на витамин А, забавя стареенето, подпомага метаболизма и работата на мозъка. Високата му температура на кипене го прави по-подходящо от слънчогледовото или маслиновото масло за пържене. Наистина има и по-здравословни масла. Слънчогледовото и маслиновото олио съдържат много по-малко наситени мазнини и са по-подходящи за готвене при ниски температури. Но няма категорични данни, дори при сегашната му масова употреба, палмовото масло да вреди на човешкото здраве.

Само че производството му не е устойчиво. Идеалните места за отглеждането на маслодайните палми са географските ширини и областите заети от тропически гори. Случващото се в момента в Малайзия и Индонезия, предвещава глобална екологична катастрофа с безпрецедентни мащаби. И колкото повече светът потъва в палмово масло, толкова по-трудно ще може да се откаже от него или дори да ограничи производството. А това обрича тропическите гори на унищожение.

Маслодайните палми вече навлизат в Южна Америка, разраства се и отглеждането им в Африка, откъдето произхождат като растителен вид. С тях идват и вече познатите проблеми – унищожаването на горите с пожари и употребата на фосилни горива за транспорт на големите разстояния от производителите до потребителите. Единственият начин употребата на палмово масло да бъде ограничена е завръщането към местните продукти, чието производство вреди по-малко на природата. Това обаче би означавало по-скъпи, а в редица случаи и по-нездравословни храни и потребителски продукти.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
- Мамо, кои ядат черен хайвер? - Тези, които ни пращат за зелен!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Пребиха бившия премиер на Грузия

Пребиха бившия премиер на Грузия

Свят Преди 4 минути

Гахария е получил травми по лицето и главата по време на нападението

Масово натравяне и много умрели в Истанбул след консумация на алкохол

Масово натравяне и много умрели в Истанбул след консумация на алкохол

Свят Преди 18 минути

Най-често фалшифицираният продукт е ракията

В НС е постъпил указът на президента с предложение Желязков да бъде избран за премиер

В НС е постъпил указът на президента с предложение Желязков да бъде избран за премиер

България Преди 1 час

По-рано Желязков получи и веднага върна на държавния глава изпълнен мандата за съставяне на правителство

Всичко за RedNote– китайската платформа, привлякла "американските TikTok бежанци"

Всичко за RedNote– китайската платформа, привлякла "американските TikTok бежанци"

Свят Преди 1 час

За два дни към платформата са се присъединили над 700 000 нови потребители

<p>Масов бой в столичен квартал, има арестувани</p>

Масов бой в столичния квартал "Христо Ботев", има арестувани

България Преди 1 час

Малко след сблъсъците е подаден сигнал и за катастрофа в района

<p>Обявиха предепидемична обстановка в още една област у нас</p>

Обявиха предепидемична обстановка във Видин

България Преди 1 час

Заболеваемостта там през изминалата седмица е достигнала 198 на 10 000 души население

Асовете на магията идват в София за  „МАГИНАРИУМ“

Асовете на магията идват в София за „МАГИНАРИУМ“

Любопитно Преди 1 час

Магическото шоу ще се проведе на 19 и 20 март в Зала 1 на НДК и ще събере едни от най-добрите илюзионисти от България и света

Нарасна броят на жертвите от пожарите в Лос Анджелис

Нарасна броят на жертвите от пожарите в Лос Анджелис

Свят Преди 1 час

Жителите на Лос Анджелис са предупредени за влошаване на качеството на въздуха

"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

Свят Преди 2 часа

Байдън ще произнесе прощално слово от Овалния кабинет тази вечер

Николас Мадуро

Пуерто Рико моли Тръмп да го защити от Мадуро

Свят Преди 2 часа

Коментарите на Мадуро бяха „открита заплаха за Съединените щати и нашата национална сигурност“, казва губернаторът на Пуерто Рико

<p>Кой е Мирослав Боршош?</p>

Кой е Мирослав Боршош, кандидатът за министър на туризма в проектокабинета на ГЕРБ-СДС

България Преди 2 часа

Той е носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

България Преди 2 часа

Д-р Галя Кондева издаде нова заповед

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Любопитно Преди 2 часа

Наградите се връчват на хора, които имат траен и впечатляващ принос към света на развлеченията.

Петър Дилов

Петър Дилов: Ето кой е най-непознатият министър в проектокабинета "Желязков" (Биография)

България Преди 2 часа

40 годишният икономист работи в Българската народна банка от 2011 г.

<p>Кой е Жечо Станков?</p>

Кой е Жечо Станков, кандидатът за министър на енергетиката в проектокабинета на ГЕРБ-СДС

България Преди 2 часа

Той е магистър по икономика от университет Regensburg, Германия

<p>Ето кого предлага&nbsp;Мицотакис&nbsp;за следващ президент на Гърция</p>

Мицотакис предлага Константинос Тасулас за следващ президент на Гърция

Свят Преди 2 часа

Мандатът на настоящата президентка Катерина Сакеларопулу изтича на 13 март