13

О т 30-те години на миналия век до епохата на Студената война група привидно патриотични британци постоянно предават страната си, като изнасят тайни на Съветския съюз. Но кои точно са били Ким Филби и Кеймбриджската петорка?

Син на британски дипломат, Ким Филби приема комунизма като студент в Кеймбридж в началото на 30-те години на миналия век. Благодарение на връзките си той попада в полезрението на съветския шпионин Арнолд Дойч, който го инструктира да прекъсне контактите с приятелите си комунисти, за да проникне в британската администрация.

Успешно представяйки се за патриот, Филби постъпва на работа в МИ6 по време на Втората световна война. Като ръководител на контрасъветското разузнаване Филби е лисицата, която отговаря за кокошарника, саботирайки бъдещото дезертьорство на съветски агент и помагайки за провалянето на съюзническа операция срещу комунистическа Албания. Но когато през 1951 г. неговите приятели и колеги шпиони от Кеймбридж Доналд Маклийн и Гай Бърджис са разкрити, Филби е заподозрян.

Липсата на убедителни доказателства позволява на Филби да остане на свобода. Десетилетие по-късно дезертьор от КГБ потвърждава, че Филби наистина е бил съветски шпионин. Никълъс Елиът, един от най-близките приятели на Филби от MI6, който винаги е вярвал в неговата невинност, е натоварен със задачата да изтръгне официално признание. "Някога гледах на теб, Ким", каза му Елиът. "Боже мой, как те презирам сега."

Страхувайки се от затвор, Филби бяга в Москва, вместо да продължи да сътрудничи. Някои смятат, че британското разузнаване му е позволило да избяга, вместо да се сблъска с публичния срам на съдебния процес. Филби продължава да живее като съветски гражданин и национален герой до смъртта си през 1988 г.

Доналд Маклин

Подобно на Филби, Доналд Маклин произхожда от престижно семейство - баща му не само е депутат, но и е бил лидер на опозицията. Въпреки че е от елита, Маклин е открит комунист, докато учи в Кеймбридж в началото на 30-те години. Дори когато постъпва на работа в Министерството на външните работи, Маклин открито признава, че не се е "отърсил напълно" от комунистическите си наклонности.

Скоро след това неговият приятел от Кеймбридж Ким Филби препоръчва Маклин като потенциален новобранец на Арнолд Дойч. Сериозното поведение на Маклин и дипломатическите му връзки го правят привлекателен за съветския шпионин.

По време на войната Маклин предава на Съветския съюз американски ядрени тайни и продължава да изнася информация за отношенията между САЩ и Великобритания в следвоенния период. След това са прихванати кодирани съобщения между САЩ и СССР, които разкриват предателството на Маклин. Подведен от Филби, Маклин и неговият колега Гай Бърджис успяват да избягат през Желязната завеса през 1951 г. Маклийн безпроблемно се установява в новия си живот в Русия, като заема академични длъжности до смъртта си през 1983 г.

Гай Бърджис

Син на командир от Кралския флот, Гай Бърджис е най-харизматичният от шпионите в Кеймбридж, известен с дяволското си остроумие, алкохолния си чар и безгрижното си поведение. Подобно на Доналд Маклин, той е препоръчан на Арнолд Дойч от Ким Филби. Първоначално Дойч е скептично настроен, тъй като смята, че Бърджис е малко опасен, но в крайна сметка е вербуван за съветски шпионин.

Известно време Бърджис работи в Би Би Си, където общува с някои от водещите фигури от предвоенния период, включително Уинстън Чърчил. По-късно Бърджис работи за MI6 и Министерството на външните работи, като изпраща секретна информация на Съветския съюз по време на войната и след това.

С течение на времето неговият пиянски и разгулен начин на живот го превръща в доста известна личност, а ръководителите му от КГБ го смятат за "прегорял" агент. Когато Маклин е разкрит от прихванатите съветски съобщения, през 1951 г. е решено Бърджис да избяга на Запад заедно с него. Той се приспособява към съветския живот по-малко от Маклин и Филби, отчасти заради алкохолизма си, и умира през 1963 г.

Антъни Блънт

Известен историк на изкуството, който в продължение на десетилетия е отговарял за надзора на огромната колекция от картини, рисунки и други произведения на изкуството на кралското семейство, Антъни Блънт е една от най-изтъкнатите културни фигури на своето време. Той е бил и съветски шпионин, тъй като е приел комунизма, докато е учил в Кеймбридж през 20-те години на ХХ век.

Възможно е Блънт да е бил вербуван от Арнолд Дойч чрез близкото му приятелство с Гай Бърджис. Във всеки случай той се оказва богат източник на класифицирана информация, докато работи за MI5 по време на войната. Ставайки геодезист на кралските (по-късно кралските) картини през 1945 г., той е по-малко полезен като съветски агент. Въпреки това той тайно съдейства за внезапното бягство на Маклин и Бърджис.

Предателството на Блънт излиза наяве през 1963 г., когато негов американски познат и колега комунист от времето на Кеймбридж издава тайната на ФБР. Тъй като не желае тази шокираща история да стане публично достояние, британската власт предпочита да потули нещата и да даде на Блънт имунитет срещу съдебно преследване. Публичното разкритие идва едва много по-късно, през 1979 г., когато Маргарет Тачър го посочва като шпионин в парламента. Лишен от рицарското си звание, Блънт умира в немилост през 1983 г.

Джон Кайрънкрос

Син на продавач на желязо и учителка, Джон Кайрънкрос не е имал възвишеното и благородно потекло на другите шпиони от Кеймбридж. Макар да е известен с интелекта си, той е рязка личност, на която липсва лекото очарование на Филби и Бърджис. Въпреки това презрението му към британската система го превръща в друга цел за вербуване и в средата на 30-те години на миналия век, докато работи във Външното министерство, към него се обръщат.

По време на войната Кайрънкрос изнася документи на Министерството на външните работи и на кабинета и дори дешифрира стенограми, създадени от кодоразбивачите в Блетчли парк. По-късно преминава в МИ6 и попада под подозрение, когато британски агенти намират доказателства, свързващи го с Бърджис и Маклин след тяхното дезертиране през 1951 г.

Публичното разкриване на "петия човек" става едва след разобличаването на Антъни Блънт през 1979 г. Но както и останалите, Кайрънкрос никога не е преследван за шпионаж. По-късно той настоява, че е бил "самотник извън" шпионския кръг на Кеймбридж, че по същество е бил лоялен към Великобритания и е шпионирал само за да помогне на Съветския съюз да надделее над германците във войната. Кернкрос умира през 1995 г.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е чудовищен закон&quot;</p>

Италия приема закон, ограничаващ сурогатния туризъм

Свят Преди 4 минути

Италианците, които отидат в чужбина, за да имат бебе чрез сурогатна майка, ще бъдат наказани със затвор и глоби до 1 млн. евро

OpenAI пуска ChatGPT за Windows

OpenAI пуска ChatGPT за Windows

Технологии Преди 22 минути

Приложението ще се внедри в операционната система

Русия забранява пропагандата на живот без деца

Русия забранява пропагандата на живот без деца

Свят Преди 9 часа

Силното семейство е обявено за традиционна ценност

Разрешиха на Украйна удари в Русия с F-16

Разрешиха на Украйна удари в Русия с F-16

Свят Преди 9 часа

Брекелманс: В международното право няма ограничения за използването на бойни самолети

ДПС-Ново начало представи пред ректори приоритетите си в сферата на висшето образование

ДПС-Ново начало представи пред ректори приоритетите си в сферата на висшето образование

Участниците в срещата благодариха за поетия от председателя на формацията Делян Пеевски ангажимент

<p>Зеленски шокира Запада: НАТО или ядрени оръжия</p>

"Билд": Украйна обмисля да направи ядрени оръжия

Свят Преди 10 часа

Киев отрече: Глупости в информационното пространство

Гори нерегламентирано сметище в София

Гори нерегламентирано сметище в София

България Преди 11 часа

Два пожарни екипа се борят с пламъците

Ракети бяха изстреляни от Ливан към Израел

Ракети бяха изстреляни от Ливан към Израел

Свят Преди 11 часа

Ливанската военна групировка "Хизбула" пое отговорност

ГДПБЗН: Тестът на системата BG-Alert е успешен

ГДПБЗН: Тестът на системата BG-Alert е успешен

България Преди 12 часа

За получаването на тестови съобщения е необходимо да бъдат изпълнени определени условия

САЩ призова за разрешаване на конфликта в ДРК

САЩ призова за разрешаване на конфликта в ДРК

Свят Преди 13 часа

В Конго 7 милиона души са разселени заради продължаващата криза

<p>Продадоха бляскавия дом на мащехата на принцеса Даяна</p>

Продадоха бляскавия дом на мащехата на принцеса Даяна за £10,95 милиона

Свят Преди 14 часа

Рейн е била в имота и когато е научила за автомобилната катастрофа на доведената си дъщеря в Париж

Зеленски: Хиляди севернокорейци се подготвят за украинския фронт

Зеленски: Хиляди севернокорейци се подготвят за украинския фронт

Свят Преди 14 часа

Схемите са необходими за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката

Миро изпитва интуицията си в “Пееш или лъжеш” тази неделя

Миро изпитва интуицията си в “Пееш или лъжеш” тази неделя

Любопитно Преди 14 часа

Интересни таланти подвеждат дори звездните съветници

„Български пощи“ спира изпращането на пратки за Иран и Ирак

„Български пощи“ спира изпращането на пратки за Иран и Ирак

България Преди 15 часа

Временно са отменени полети на авиопревозвачи

Илън Мъск се качи на сцената с републиканския кандидат за президент, бившия президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг зад бронирано стъкло на 5 октомври 2024 г. в Бътлър, Пенсилвания.

DW: Иска ли Мъск да купи американските избори?

Свят Преди 15 часа

Американският милиардер Илон Мъск е дарил за три месеца 75 милиона долара на политическата организация, подкрепяща Доналд Тръмп

Зеленски поиска още помощ от ЕС

Зеленски поиска още помощ от ЕС

Свят Преди 15 часа

В Брюксел днес Зеленски представи плана си за победа