Т ази година на 2 март се пада Месопустна или Голяма задушница. На този ден почитаме паметта на починалите близки с помен в тяхна чест. Задължителни елементи от помена са преливането с виното, хляба и житото, които се раздават да "Бог да прости".
Във видеото вижте как да приготвите погача.
Начин на приготвяне на житото:
500 г жито
1 к. ч. орехи
1 пакет чаени бисквити
50 г стафиди (по желание)
лимонена кора
пудра захар
канела
Житото се накисва от предната вечер в хладка вода. Вари се около 10 минути на умерен огън до омекване.
Житото се прецежда от останалата вода и се оставя в гивгир докато се изцеди напълно.
Орехите и бисквитите се натрошават и смесват със стафидите. Размесват се добре с лимонената кора и част от пудрата захар. Преди ритуала житото се заравнява, поръсва с пудра захар и се прави кръстче от канела.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!