П ечено, на скара, пържено, на фурна или дори в супа - има куп начини да готвим с пиле. Днес ще го готвим цяло, отнема малко повече време, но вкусът си заслужава, а и ще си спестите готвенето и за утре.
Пиле с естрагон
- 1 пиле
- 2 глави лук шалот
- 2 скилидки чесън
- 1 лимон
- 4 стръка естрагон
- 200 мл течна животинска сметана
- 200 мл пилешки бульон
- 100 мл бяло вино
- 60 г краве масло
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. брашно
- сол и черен и пипер на вкус
- За гарнитура:
- 600 г дребни картофи
- 60 г краве масло
- 2 стръка мащерка
- сол на вкус
- подправка „Чесън и билки“ за поръсване
Овкусете пилето със сол и черен пипер отвън и отвътре.
Смачкайте чесъна и го сложете във вътрешността на пилето, заедно с 2 стръка естрагон и надупчен лимон. Завържете краката на пилето с кухненски канап и го оставете да престои 20 минути.
Загрейте много добре тенджера с дебело дъно. Налейте олиото и веднага след това поставете пилето с гърдите нагоре. Оставете да се запържи за 4-5 минути.
Прибавете половината масло, налейте половината от виното и всичкия бульон.
Похлупете и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 1 час и 20 минути.
Нарежете лука и го запържете в останалото масло на умерен огън, докато започне да се карамелизира.
Прибавете брашното и го запържете. Налейте сметаната, течността от тенджерата, останалото вино и гответе, докато сосът се сгъсти.
Добавете останалия естрагон, предварително наситнен. Овкусете със сол и черен пипер.
Сварете картофите в подсолена вода със стръковете мащерка. След това ги отцедете. Намажете тава с маслото и изсипете картофите. Смачкайте ги с вилица. Овкусете ги с подправката „Чесън и билки“. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Изпечете картофките до златисто - за около 20 минути.
Нарежете пилето и го сервирайте със соса и картофите.
Печено пиле по селски
- 1 пиле
- 400 мл пилешки бульон
- 400 г червени домати
- 200 г пилешки дробчета
- 100 г бекон (на ленти)
- 100 г краве масло
- 5–6 скилидки чесън
- 3 люти чушки
- 2 връзки пресен лук
- 1 връзка джоджен
- 1/2 ч. л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Чушките се изпичат, обелват се и се накълцват. Дробчетата се почистват и се нарязват на ситно. Доматите се нарязват на дребни кубчета, а лукът, чесънът и джодженът се наситняват. Беконът се реже на малки кубчета и се запържва в 60 г масло.
Прибавят се дробчетата. Когато и те се позапържат, се слагат доматите, лукът и чесънът. Задушава се под капак около 5 минути и се прибавят чушките и джодженът. Налива се бульонът и сосът се готви на тих огън, докато остане на мазнина.
Пилето се разрязва през гръбнака и се разтваря като пеперуда. Намазва се от двете страни с останалото масло, овкусява се със сол, черен и червен пипер и се пече на скара върху умерена жар, под капак, като се притиска с нещо тежко, за да се изпече равномерно. Поднася се със соса.
Печено пиле с козе сирене и домати
- 1 пиле
- 200 г френско козе сирене
- 100 г краве масло (меко)
- 90 г сушени домати (от буркан)
- 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 1/2 връзка босилек
- сол и пипер меланж на вкус
Босилекът се накълцва, чесънът се стрива на паста, а кората на лимона се настъргва. Разбъркват се с мекото масло, сол и пипер меланж на вкус.
Сиренето се натрошава с вилица и се разбърква с нарязаните на кубчета сушени домати. Пилето се овкусява от вътре и отвън със сол и пипер меланж.
Кожата се отделя от месото, като се внимава да не се разкъса. Пилето се маже с ароматното масло отвътре и между кожата и месото.
Сместа със сирене се разпределя навсякъде между месото и кожата. Пилето се пълни с резени лимон. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 1 час и 40 минути.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!