К раят на месец май… Почти усещаме полъха на горещото лято. Перфектният момент да забравим зимата и студа, да се отдадем на пролетните слънчеви лъчи, да захвърлим дебелите дрехи и да прочистим не само ума си, но и тялото от всичко ненужно.
Една от възможностите е да активираме метаболизма чрез различни здравни и кулинарни съвети, рецепти, идеи и препоръки на треньори и експерти по хранене. Разбира се, има и много „бабини“ рецепти, като голяма част от тях съдържат биологично активни растителни полифенолни съединения, известни като флавоноиди, които притежават силно антиоксидантно действие и блокират разрушителната сила на свободните радикали.
Съдържат се основно в плодовете и зеленчуците и са изключително важна част от правилното хранене. За да бъде в добро здраве, човешкият организъм се нуждае не просто от антиоксиданти, а от различни видове, тъй като всеки антиоксидант действа по различен начин в различни области на тялото ни. Приемани самостоятелно, те активират имунната защита, подобряват кръвообращението и благоприятстват лечението на някои видове алергии и възпалителни състояния.

Най-добре получените биофлавоноиди са тези, извлечени от цитрусови плодове : диосмин, диосметин, хесперидин, нарингин, нарингенин, нарирутин, неохесперидин, нобилетин, тангеретин, кверцетин, рутин, ериодициол и ериоцитрин.
Биофлавоноидите могат да повлияят върху транспортирането, активността и по-доброто усвояване на други антиоксиданти, дори и с по-голяма биологична активност, като витамин С.
Комбинацията на витамин С и растителните биофлавоноиди стимулира производството на колаген, с което се укрепва съединителната тъкан, насърчава се гъвкавостта на кръвоносните съдове и по този начин се намаляват уврежданията основно върху сърдечно-съдовата и кръвоносна система. Също така прочистват токсините от храносмилателния тракт, контролират се нивата на кръвната захар, подобрява се храносмилането и се ускорява метаболизма, което от своя страна насърчава и отслабването.
Един от най-проучените биофлавоноиди е нарингенинът - със силно противовъзпалително, противогъбично и антиоксидантно действие върху нашия организъм. Проведените изследвания дават основание да се смята, че добавянето на нарингин към менюто ни е полезно за лечение на затлъстяване, диабет, хипертония и метаболитен синдром.
Нарингенинът най-често се открива в семките, кората и пулпата на грейпфрута.

Грейпфрутът - наричан още Райски цитрус, е познат на човечеството още от края на 18 век, като откривателя му - английския ботаник Джон Лунан, в началото го е класифицирал погрешно като разновидност на гроздето.
Грейпфрутът е един от най-ниско калоричните плодове, с най-високо съдържание на хранителни вещества, богат на множество фибри, биофлавоноиди и антиоксиданти, което го прави идеален партньор във времето на прочистване или детоксикация на организма ни през пролетта.

Цитросепт Органик е органичен продукт, произведен от семената, пулпата и белите мембрани на грейпфрути, които са прецизно селектирани от сертифицирани био култури. Продуктът се предлага на пазара в усъвършенствана нова опаковка и формула - стандартизиран разтвор съдържащ 84% екстракт от грейпфрут и 800 мг биофлавоноиди в 100 мл.
Цитросепт Органик може да закупите от по-добрите аптеки или онлайн на vedrashop.bg