1

П очти всеки аспект от съществуването на Наполеон Бонапарт - от бурните му любовни афери, през гениалните му военни стратегии, до острите етични спорове по време на управлението му - е предизвиквал обсебващ интерес през вековете.

Но не по-малко интересна е и историята на династията Бонапарт и развитието на семейството му през вековете. Изследването на превратностите на неговите потомци е още по-завладяващо и вдъхновяващо в епохата на интернет, когато - благодарение на Ancestry - не е необходимо да сте значима историческа личност, за да получите достъп и да откриете най-сложните детайли на собственото си родословно дърво.

Роден в Корсика в семейството на дребни членове на италианската аристокрация, Наполеон се издига, за да промени радикално Европа по свой образ и подобие, като поставя членове на клана Бонапарт на властови позиции в целия континент. Техните потомци ще изиграят своя собствена роля в историята на Европа, като потомците им и днес привличат вниманието на медиите. Но какво да кажем за прякото потомство на самия император?

Въпреки многократно митологизираната страст, която се разгаря между Наполеон и първата му съпруга Жозефина, двамата нямат деца. Тя вече имала две деца от предишен брак и не успяла да зачене повече от Наполеон. Отчаян от политическата сигурност, която би му донесъл един наследник, той неохотно се развежда с Жозефина и се жени за много по-млада жена - ерцхерцогиня Мария Луиза. Това е буквален пример за политика, която създава странни връзки, защото баща ѝ, Франциск I Австрийски, е един от най-яростните противници на Наполеон. Всъщност няколко години преди брака силите на Франциск са разбити от тези на Наполеон в битката при Аустерлиц - един от най-титаничните сблъсъци по време на Наполеоновите войни.

Възпитана в антифренски дух, Мария Луиза е била напълно готова да презира този брак, който е бил замислен, по думите на баща ѝ, за да осигури „няколко години политически мир“. Наполеон дори не присъства на сватбата им, а е представен от чичото на булката. И все пак, въпреки зловещото начало, Мария Луиза е приятно изненадана, когато най-накрая среща съпруга си за първи път, като казва: „Ти изглеждаш много по-добре от портрета си“.

По-късно тя пише на циничния си баща: „Хората са извършили голяма несправедливост спрямо императора. Колкото по-добре го познава човек, толкова повече го цени и обича. Наполеон е също толкова поразен и се радва на новата си съпруга. Както пише един от наблюдателите: „Той е толкова очевидно влюбен в нея, че всичките му навици са подчинени на нейните желания".

Той също така обсипва с любов техния евентуален син, дългоочаквания наследник на империята му.

Наречен Наполеон Франсоа Жозеф Шарл Бонапарт, той ще бъде единственото законно дете на Наполеон и ще осигури на великия генерал освежаващо бягство от бремето на властта. Понякога - пише един очевидец - той се откъсваше от големите мисли, които занимаваха съзнанието му, и лягаше на пода до своя скъп син, като си играеше с него като с друго дете.

Няколко години след раждането на сина си обаче Наполеон е свален от власт и изпратен в изгнание на остров Елба, където никога повече не вижда семейството си. Макар че Наполеон Франсоа формално ще приеме титлата Наполеон II, той в крайна сметка е свален от власт след окончателното поражение на баща си при Ватерло и никога няма да управлява. Вместо това той е отгледан в Австрия под крилото на Франциск I и умира едва на 21 години от туберкулоза. Изглежда, че е осъзнавал покъртително съдбата си на историческа бележка, като според сведенията в последните си дни е размишлявал: „Трябва ли да завърша толкова млад живота си, който е безполезен и без име? Моето раждане и моята смърт - това е цялата ми история".

Но какво да кажем за по-известния Наполеон III? Този Наполеон, управлявал Франция в средата на XIX век първо като президент, а след това и като император, не е пряк потомък на оригиналния Наполеон. Роден като Шарл-Луи Наполеон Бонапарт, той всъщност е син на по-малкия брат на Наполеон - Луи, който в началото на XIX в. е назначен за крал на Холандия. Майката на Наполеон III, Хортензия дьо Боарне, всъщност е дъщеря на Жозефина от съпруга ѝ преди Наполеон. (Така че, омъжвайки се за Луи, Хортензия е станала снаха на собствения си доведен баща.)

Въпреки историческото си значение като последен монарх на Франция, Наполеон III е бил широко подиграван от хора като Карл Маркс, който го смятал за фарсов, и писателя Виктор Юго, който го нарекъл „малкия Наполеон“. В крайна сметка той е свален от власт и умира в изгнание в Англия. Синът му Луи-Наполеон се обучава като британски войник и е прободен до смърт от зулуски воини в Африка - невероятен край, който се превръща в заглавие в цял свят.

Сред другите известни Бонапарти са по-големият брат на Наполеон - Жозеф, който става крал на Неапол и Сицилия, а след това и крал на Испания, и по-малката сестра на Наполеон - Каролина, която става кралица-консорт на Неапол. Един от далечните потомци на Каролина е сценичната и екранна звезда Рене Обержоноа, известен най-вече като Одо в „Стар Трек: Дълбоко космическо девет“. Вероятно най-забележителният член на рода Бонапарт, който е жив днес, е Жан-Кристоф, принц Наполеон. Той е пряк потомък на по-малкия брат на Наполеон - Жером, който в началото на XIX в. е назначен за крал на Вестфалия. (Друг, по-ранен потомък на Жером е Шарл Бонапарт, виден американски адвокат, който основава ФБР през 1908 г.)

Към интригата в родословното дърво на Наполеон се прибавя и фактът, че той има и незаконни деца. Едно от тях, Шарл Леон, има поразителна прилика с баща си, като един негов познат отбелязва, че „произходът му е отпечатан на лицето му, той е физически живият портрет на великия капитан“. Известно е, че както той, така и другият му незаконен син, Александър Колон-Валевски, имат живи потомци, а днес е невъзможно да се разбере колко разпространен е генетичният код на Наполеон в обществото. Кой знае - може би родословното ви дърво ще разкрие вашата собствена неочаквана връзка с дома Бонапарт?

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 17 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 51 минути

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"