1

П ринцът на Уелс казва, че „вдъхновението и напътствията“ на майка му Даяна са били движеща сила за личния му ангажимент да се справи с бездомността.

В предстоящ документален филм на ITV принц Уилям разказва за дълбокото въздействие на посещенията, които е направил в приюта за бездомни The Passage заедно с майка си, когато е бил дете, и как това му е помогнало да види „извън стените на двореца“.

Принцът признава, че понякога се чувства виновен за това, че не е могъл да направи повече - и иска да сподели със собствените си деца чувството си за съпричастност към хората, които са изправени пред трудности.

„Когато бях много малък, майка ми започна да говори за бездомността, както аз сега говоря с децата си по време на училище“, казва принцът.

Ако страстните проекти разкриват нещо за това, което движи някого, тогава може би подкрепата му за благотворителната организация The Passage е ключът към разкриването на характера на принц Уилям.

Базираната в Уестминстър благотворителна организация осигурява помощ и приятелство на лондонските бездомници и им помага да се настанят в сигурни жилища.

Дългогодишната подкрепа на принца за благотворителната организация, породена от детските му спомени от посещенията с майка му, е в основата на настоящия му проект Homewards, създаден за справяне с бездомността в Обединеното кралство.

„Майка ми ме водеше в The Passage. Тя заведе там и Хари, и мен. Трябва да съм бил на около 11 години, мисля, че вероятно по това време. Може би на 10. Никога преди не бях ходил на нещо подобно. И бях малко притеснен какво да очаквам. Принц Уилям: Можем да сложим край на бездомността“, казва той в документалния филм на ITV.

„Майка ми се занимаваше с обичайната си работа - да накара всички да се чувстват спокойни, да се смее и да се шегува с всички. Спомням си, че по това време си мислех, че ако всички нямат дом, ще им е много тъжно. Но беше невероятно колко щастлива беше тази среда“, спомня си принц Уилям.

The Passage разкри четири непоказвани досега снимки, на които принцът посещава лондонската им база заедно с майка си, принцесата, през юни и декември 1993 г.

„Спомням си, че имах няколко хубави разговора - просто играех шах и разговарях. Тогава ми хрумна, че има и други хора, които нямат същия живот като теб“, казва принцът за детските си посещения в The Passage.

Принц Уилям става официален патрон на благотворителната организация през 2019 г., но тези посещения продължават както публично, така и частно през целия му живот, често с часове повече от предвиденото.

В документалния филм на ITV принцът е заснет да сервира храна и да разчиства на коледната вечеря на The Passage, прегръщайки някои от редовните посетители там. Вижда се дори как главният готвач на благотворителната организация, Клодет Докинс, го командва, докато тя организира кралския си помощник.

Той разказва за загрижеността си за някои от бездомниците, които среща, „които са в наистина лошо положение... Сякаш искаш просто да ги защитиш“.

През годините принцът казва, че е прекарал много време в събиране на информация за бездомността - сега иска да направи нещо практично, за да я предотврати.

Принцът се спира на въпроса за собствения си привилегирован статут и твърди, че смисълът на това да имаш толкова голяма публична трибуна е да я използваш добре, като предприемеш действия по въпроси като намаляване на бездомността.

„Чувствам, че с моята позиция и моята платформа трябва да постигна промяна. Прекарал съм достатъчно време в изучаване и слушане на това, през което са преминали хората, че всеки път, когато си тръгвам, се чувствам почти виновен, че не правя повече, за да помогна. Всъщност искам да видя някой да се усмихва, защото животът му е станал по-добър“, казва той.

Мик Кларк, главен изпълнителен директор на The Passage, казва за посещенията на принц Уилям: „Мисля, че той се чувства най-добре у дома, когато просто разговаря с нашите клиенти и чува техните истории. Хората могат да станат много нервни, но той умее да ги успокоява.“

Проектът Homewards на принц Уилям, който има шест водещи обекта в Обединеното кралство, има за цел да покаже, че бездомността не е неизбежна.

„Крайната амбиция е да докажем, че можем да предотвратим бездомността в тези региони, така че след това да дойдат други и да си кажат: щом те могат да го направят, защо и ние да не можем?“, казва принцът.

Той се опира на опита на Финландия, където бездомността е била ефективно намалена чрез политика на осигуряване на сигурно настаняване на хората, с комплексна подкрепа за проблеми, които допринасят за това, като психични проблеми и пристрастяване.

Сред хората, с които Уилям разговаря по време на филма, е Сабрина Коен-Хаттон, която от бездомна жена се превръща в главен пожарникар. Тя е използвала собствения си житейски опит, за да консултира настоящия проект на принца.

Лорд Джон Бърд, откровеният основател на Big Issue, предупреди за десетилетията на неуспешни инициативи за справяне с бездомността, но въпреки това подкрепи намесата на принца.

„Много съм впечатлен, че един млад мъж, който има малки деца и би могъл да отиде и да живее живота на Райли, е решил да се застъпи за работата, която иска да върши, и за работата, която е вършила майка му. Принцеса Даяна е може би единствената личност, която е хвърлила светлина върху бездомността. Това, което тя казваше, е, че това са човешки същества и аз ще се обърна към тях. И мисля, че нейният син, Уилям, каза, че това е наследството“, споделя Лорд Джон Бърд.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
,

Певица изпсува на химна на САЩ, объркала текста

Свят Преди 14 минути

Изпълнението предизвика сравнения с предишни неуспехи по време на изпълнението на националния химн на САЩ

Евгени Минчев

Евгени Минчев: Последното, което ме интересува, е дали ще бъда депутат

Парламентарни избори Преди 32 минути

Аз бях заченат в тази политическа игра преди около месец и все още ми трябват останалите 8 месеца, за да се родя като политик, казва пиар експертът

<p>&quot;Това би могло да се превърне в Трета световна война&quot;</p>

Намесата на КНДР във войната в Украйна може да отключи Трета световна война

Свят Преди 47 минути

Все още сведенията за изпращането на севернокорейски войници в Русия са оскъдни и противоречиви

Русия предупредила Иран преди израелската атака

Русия предупредила Иран преди израелската атака

Свят Преди 48 минути

Иран омаловажава последствията от израелската атака

Джейми Оливър с предупреждение за фалшиво сирене (СНИМКИ/ВИДЕО)

Джейми Оливър с предупреждение за фалшиво сирене (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 57 минути

„Имаше голям грабеж на сирене“, обяви Оливър

<p>Първи коментар на ПП-ДБ за резултатите от изборите (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Първи коментар на ПП-ДБ за резултатите от изборите

България Преди 1 час

"Имаме план, за който вие знаете и ще работим по него"

Украйна предупреди Русия, aко иска преговори

Украйна предупреди Русия, aко иска преговори

Свят Преди 2 часа

Йермак: Ако Украйна не спре инвазията, те ще бъдат следващите

Матю Пери

Продадоха имението, където Матю Пери бе намерен мъртъв

Свят Преди 2 часа

Филмов продуцент и предприемач е закупил фаталното жилище

Голямата синя дупка в Белиз

На дъното на Голямата синя дупка водолазите откриват прекрасни и тревожни гледки

Любопитно Преди 2 часа

Голямата синя дупка е голяма морска дупка в Карибско море, на около 70 километра от брега на Белиз

Колко българи гласуваха в Северна Македония

Колко българи гласуваха в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

До 16 ч. местно време (17:00 ч. българско време) в секцията в Прилеп са гласували 40 избиратели

Лили Иванова гласува с хартиена бюлетина

Лили Иванова гласува с хартиена бюлетина

Примата на българската естрада благодари на комисията от НМУ “Проф. Любомир Пипков”

Политическо насилие и нарушения: Как протекоха изборите в Грузия

Политическо насилие и нарушения: Как протекоха изборите в Грузия

Свят Преди 3 часа

Изборите бележат отстъпление от демокрацията, твърдят наблюдатели

<p>Неучебен ден за училищата с изборни секции</p>

Понеделник е неучебен ден за училищата с изборни секции

България Преди 3 часа

По традиция денят след избори – в случая извънредния вот в неделя за Народно събрание, се обявява за неучебен в училищата, ангажирани с изборния процес

Ескалира скандалът в РС Македония с помилване на мафиоти

Ескалира скандалът в РС Македония с помилване на мафиоти

Свят Преди 3 часа

Колективна оставка предизвика широк обществен отзвук

Гласуването в САЩ: Старт на изборния ден за българите в Чикаго

Гласуването в САЩ: Старт на изборния ден за българите в Чикаго

Свят Преди 3 часа

В САЩ разкрити общо 53 избирателни секции