Я йцата се считат за суперхрана. Те са богати на хранителни вещества, основни макро и микроелементи, включително протеини, омега-3 мастни киселини, витамин D, витамин B12 и др. Всъщност американците толкова обичат яйцата, че са консумирали средно 277 яйца на човек през 2022 г. и се очаква този брой да се покачи малко на 288 яйца на глава от населението до 2023 г., според данни от Statista.
Въпреки общата ни любов към яйцата, неотдавнашният недостиг в резултат на последните епидемии от птичи грип, съчетан с инфлацията и нарастващите цени на храните в много категории хранителни стоки, превърнаха тази крехка храна в ценна стока.
Така че, когато все пак намерите разкошна кутия с пресни яйца, докато пазарувате, със сигурност ще искате да извлечете най-доброто от инвестицията си.
Но колко дълго яйцата остават пресни и как можете да разберете дали яйцата ви са се развалили или не?
Колко издържат яйцата?
Яйцата имат доста дълъг срок на годност. След като се съхраняват в хладилник при 4 C° или малко по-ниска, яйцата могат да издържат от три до пет седмици. Въпреки това, времето на тяхната свежест започва да изтича, преди дори да бъдат разпространени в хранителните магазини.
Всяка картонена кутия, продавана от големи и малки магазини за хранителни стоки, трябва да включва следните три отпечатъка: дата на опаковане, дата „най-добър до“ и срок на годност . Датата „опаковано на“ означава деня, в който яйцата са били първоначално опаковани в картонената им кутия. Обикновено това е трицифрено число, което попада между 001–365, като всяка трилогия от цифри съответства на ден от годината. Например „001“ представлява 1 януари, а „356“ означава 31 декември. Така че, ако вашите яйца са били опаковани на 17 февруари, датата на опаковане на картонената кутия ще гласи „048“.
Датата „най-добър до“ ви казва колко дълго се очаква яйцата да запазят качеството си от клас А, което е приблизително около 28–35 дни след опаковането им.
Според Министерството на земеделието, яденето на яйца след срока им на годност все още понякога може да бъде безопасно, но трябва да знаете, че това може да повлияе на качеството им.
Срокът на годност отбелязва последния ден, в който се очаква вашите яйца да са добри.
Въпреки че тези числа са полезен измерител на свежестта, важно е да се отбележи, че те са само показатели.
Тази липса на федерален надзор предполага, че запазването на вашите яйца свежи след изтичане на срока им на годност е нещо като късмет. Но не е нужно да рискувате да се разболеете, като консумирате развалена храна, за да определите дали вашите яйца все още са годни или не.
Предлагаме ви няколко полезни съвета, с които можете лесно да се уверите, че те все още са достатъчно безопасни за ядене, като същевременно удължите срока им на годност.
Как да разберете дали яйцата ви са годни за консумация?
- Преди да добавите кутийката с яйца в количката си, отворете я и проверете за пукнатини в черупките. Дори ако видите пукнатина по външната повърхност на вашите яйца, смятайте, че картонената кутия не може да бъде спасена и не ги носете вкъщи. Други визуални знаци, показващи лоша партида сурови яйца с черупки, включват лигава или прахообразна повърхност.
- Можете също така да проверите свежестта на яйцето, като тествате неговата плаваемост. Ако след като (внимателно) пуснете суровото си яйце с черупки в купа със студена чешмяна вода, видите, че то плува, има вероятност да е старо. Въпреки че това не означава, че е непременно опасно за ядене, струва си да отбележите това наблюдение, преди да тествате аромата му.
- Може би най-лесният и най-издайническият признак, за да разберете дали яйцата ви са все още добри или не са се развалили, е да ги подушите бързо. Независимо дали са сготвени или сурови, развалените яйца имат отчетливо остра миризма, подобна на сярна киселина, така че ако яйцата ви миришат странно и срокът на годност е минал, е време да ги изхвърлите.
Съвети как да запазите яйцата си свежи
Ето няколко препоръки, за да поддържате и поддържате свежестта на вашите яйца:
- След като вземете яйцата си от магазина, занесете ги вкъщи и ги сложете в хладилника възможно най-скоро. Не ги оставяйте да престоят два или повече часа на стайна температура.
- Избягвайте да поставяте яйцата си във вратата на хладилника. Това не само ги прави податливи на напукване, но тази област също така има тенденция да работи при малко по-висока температура в повечето модели хладилници, което може да ускори развалянето им, като същевременно намалява качеството.
- Съхранявайте яйцата си в картонената кутия, в която са били. Тези контейнери са проектирани да минимизират загубата на вода и да смекчат абсорбирането на други аромати на храната във вашия хладилник, което може да повлияе неблагоприятно на вкуса на яйцата.
- За да бъдат най-пресни яйцата ще искате да ги държите в най-студената част на вашия хладилник, която обикновено е към задната част близо до термостата. Както споменахме по-рано, перфектната температура за свежест на яйцата е около 4 С°.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!