Д ен преди празника, който хиляди българи отбелязват - Никулден, ви споделяме някои съвети как да се приготвите за празничната вечеря. Звездата на масата разбира се, ще е рибата и започваме с няколко рецепти.
Риба със зеленчуци във фолио
4-5 филета от бяла риба
4-5 печурки
1 стрък пресен лук
1 домат
4 с. л. майонеза
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Всяко рибно филе се поставя върху леко намазнен лист алуминиево фолио. Рибата се поръсва със сол и черен пипер на вкус. Отгоре се намазва с тънък слой майонеза.
Върху майонезата се нареждат нарязаните на филийки гъби. Лукът се нарязва наситно, месестата част на домата – на ивици.
Върху всяко филе се подреждат парченца лук и ивици домат. Рибата се завива във фолиото така, че да се получи пакетче.
Пакетчетата се поставят в тава и рибата се пече около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Най-хубавите подправки за риба
Да сготвим за празника без къщата да замирише на риба
Никулденски рибник
Необходими продукти за 6 порции:
1 голям шаран
1 ч. ч. орехи
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч. л. доматено пюре
сол и пипер на вкус
За кората:
500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г топено масло или мас
1 жълтък за намазване
Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника. Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.
През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът. С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.
Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.
Никулден на Женският пазар (СНИМКИ)
Сьомга в тесто
500 г. филе сьомга, без кожа, почистено от кости
Сол
2 с.л. олио
2 листа бутер тесто
2 с.л. брашно
2 жълтъка
За пълнежа между филетата риба:
4 стръка праз, нарязани на ситно
Вода
1 ч.л. Сол
1 ч.л. Захар
1 ч.л. къри на прах
150-200 мл. сметана за готвене
Сложете тиган с мазнина да загрее. Отрежете 4 равни парчета от рибата. Запечатайте всяко едно в тигана за по няколко секунди, като ги посолите. Извадете ги.
В същия тиган сложете праза заедно с водата, солта и захарта. Задушете го и когато водата изври добавете сметаната и кърито на прах. Изчакайте тя да заври и да направи праза леко кремообразен. Сосът трябва да е гъст- да няма водна част.
Дръпнете сместа от котлона. Вземете листовете тесто и ги разточете като използвате брашното. Върху единия лист в средата сложете едно от парчетата сьомга, отгоре от охладения кремообразен праз, а върху тях още едно парче риба. Затворете с друго парче от тестото като между двете намажете малко жълтък, който ще послужи за лепило.
След запечатването на пакетчетата намажете отново с жълтък и с лъжица направете „ Люспи“. Изпечете на 160 градуса за 40 мин. в тава с хартия за печене. Сервирайте с подходяща салата.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!