П овечето деца, а и някой възрастни, вярват, че във вечерта преди Коледа, трябва да оставят чаша мляко и домашно приготвени сладки, с които добрият старец да се почерпи.
А ако той не дойде, може да изядете слдките и сами.
Ето как да ги приготвите:
за тестото:
400 - 500 гр. брашно
150 гр. кафява захар
60 гр. масло
2-3 яйца
3 с.л. мед
2 с.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
подправки за меденки
за белтъчената глазура:
1 белтък
150 - 200 гр. пресята пудра захар
няколко капки лимонов сок (за блясък)
Смесете яйцата и меда, разбийте добре и добавете захарта и маслото.
Прибавете содата при брашното, смесете с течните съставки и подправките и оформете тесто.
Разточете и оформете меденките.
Печете на 160 градуса до готовност.
Украсете сладките със смес от белтък и пудра захар.
Тънкостите при декорацията на коледните сладки вижте във видеото от канала “Кухнята на Диди“.
Още предложения за десерт:
Бисквитени бонбони за сладък край на седмицата
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!