Ш околадът е изкушение и вдъхновение. Едва ли има човек, който не обича шоколад. Само при споменаването му, сетивата ни се изострят и у нас мигновено се появяват положителни емоции.
Най-вкусната торта: Със сметана, ягоди и лимонов крем
А обичате ли шоколадови макарони? Всъщност далеч не е толкова трудно да ги приготвите сами, колкото ви се струва на пръв поглед. Просто следвайте рецептата:
Необходими продукти
За макароните:
- 132 г пудра захар
- 132 г бадемово брашно
- 20 г холандско какао
- 32 мл вода
- 132 г фина захар
- 45 г белтъци (А)
- 50 г белтъци (Б)
Петъчно изкушение: Обърнат сладкиш със сливи
За пълнежа:
- 280 г течна сметана
- 1 ч.л. ванилова паста
- 2 г сол
- 350 г качествен натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Сипете бадемовото брашно и пудрата захар в кухненски робот и разбъркайте. Добавете какаото и отново разбъркайте. Пресейте сместа в купа.
Пригответе две плоски тави. На два листа хартия за печене направете шаблони на кръгчета с диаметр 4 см с флумастер. Обърнете хартията с очертаното надолу и поставете върху тавите.
В тенджера сипете захарта и водата и загрейте до 118 градуса. Разбийте 45 г белтъци* (А) с помощта на миксер, на бавна скорост. Добавете на тънка струйка горещия сироп, без да спирате разбиването. Разбийвайте докато може да пипнете спокойно купата, т.е. докато сместа се охлади. Добавете 1-2 капки кафява сладкарска боя в сместа.
Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове
Добавете 50 г белътци (Б) към сухите съставки и разбъркайте. Добавете на порци целувчената смес, като разбърквате внимателно. Пресипете сместа в пош с гладък накрайник. Шприцовайте сместа в кръгчетата върху хартията за печене. Тръснете тавите преди да ги поставите в предварително загрята фурна на 160 градуса. Печете 15-18 минути.
За пълнежа сипете сметаната заедно с ваниловата паста и солта в тенджерка. Оставете да заври. Излейте горещата сметана върху нарязан или под формата на чипс шоколад. Разбъркайте докато той се разтопи, ас места стане гладка и лъскава. Оставете на стайна температура за 1-2 часа. Пресипете в пош с гладък накрайник (12 мм).
Шприцовайте шоколадов пълнеж върху половината макарони. Захлупете с останалите макарони.
*Най-добре е да прецедите белтъците през фина цедка и да ги оставите за 24 часа на стайна температура.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!