Х апва ви се пица, но искате да експериментирате и да направите нещо различно от "Маргарита"? Тогава защо да не опитате да приготвите едно домашно калцоне? Вижте следващата рецепта за пица калцоне по неаполитански.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.л. суха мая
- 275 мл хладка вода
- 450 г брашно тип 00
- 3 ч.л. сол
- брашно
- семолина
- 160 г чери домати
- 250 г рикота
- 150 г домати пасата
- 80 г пикантен салам
- сол
- зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
За тестото сипете маята при хладката вода и разбъркайте с пръст. Изчакайте 5-10 минути докато на повърхността се появят балончета.
Сипете брашното в голяма купа и оформете кладенче в него. Сипете водата с маята и разбъркайте с дървена лъжица. Щом брашното и водата се смесят, добавете солта. Замесете с ръце, след това извадете тестото върху поръсен с брашно плот и месете с натиск в продължение на 5-10 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да почине 30 минути.
Разтеглете тестото на правоъгълник, след това го загънете като пакет - първо от едната страна, след това от другата и накрая захлупете. Оформете топка и я поставете в голяма, намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втасва 2 часа на стайна температура. След това го поставете в хладилник, където можете да го съхранявате до 3-4 дни.
Когато решите да правите пица, извадете тестото да престои на стайна температура 2 часа преди печене. Разделете го на 2 топки. От всяка топка оформете кръг, като дърпате тестото в различни посоки.
Поставете кръга от тесто върху лист хартия за печене, поръсен със семолина. В едната половина на тестото сипете домати пасата, върху тях начупете рикота, поръсете със сол, след това сложете половинки чери домати и парченца салам. Поръсете с малко зехтин и прегънете тестото, за да го затворите. С пръсти притиснете добре по краищата, за да затворите тестото. Отгоре намажете с 1 с.л. домати пасата и поръсете с малко зехтин. Прехвърлете пицата заедно с листа хартия в тава. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса, на най-горното ниво на фурната, 15 минути. Извадете, издърпайте листа хартия и печете още 5-7 минути.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
Лесно и вкусно - как да приготвите сурово брауни
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
Как да приготвите неустоими шоколадови трюфели
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!