П ролетта – време за възраждане на природата и за …отпадъци?
С март и април идват не само слънцето и цъфналите дървета, но и купища пластмасови яйца, сладкиши в лъскави опаковки и декоративни кошнички за еднократна употреба.
Великден носи радост и вълнение, особено за децата. Не предлагаме да замените шоколадовите зайци с картофи или напълно да се лишите от празничната украса. Но можем да се запитаме: Как да празнуваме Великден по-устойчиво?
С малко креативност и еко-съзнателни избори можете да имате радостен Великден, който да е както забавен, така и устойчив.
Цветни великденски яйца
Избягвайте готовите комплекти за боядисване на яйца, пълни със синтетични оцветители, и изберете естествени алтернативи. С помощта на натурални съставки като куркума, червено зеле, червен лук и спанак можете да създадете красиви, живи цветове.
Просто накиснете избраните съставки във вода с няколко супени лъжици оцет и оставете сместа да заври. След това потопете сварените яйца в течността и ги оставете да се оцветят по естествен и екологичен начин.
Червеното зеле придава красив син нюанс, червените боровинки – зеленикави тонове, сокът от грейпфрут – нежен лавандулов оттенък, а паприката – розово-червеникави багри.
Куркумата и прахът от червено цвекло създават наситени и ярки цветове – само не забравяйте да използвате ръкавици, за да не оцветите и ръцете си!
Процесът отнема малко повече време, но така избягвате пластмасовите отпадъци и излишните химикали в храната си. А резултатът – едновременно красив и еко Великден!
Великденска декорация
Създайте собствената си великденска декорация, използвайки рециклирани материали. Това е забавление за цялото семейство, в което може да използвате яйчени черупки, картонени кутии, листа, сушени цветя и хартия, за да създадете красиви окраси!
Не само, че ще намалите отпадъците, но и ще придадете личен акцент на вашата декорация.
Екологични великденски кошници
Заменете традиционните кошници за Великден, направени от пластмаса, с екологични алтернативи. Изберете кошници, изработени от натурални материали, като бамбук, морска трева или друг органичен материал. Можете също така да проявите креативност и да използвате стари кошници, платнени торби, дървени кутии или дори рециклирани картонени кутии за великденски кошници. Напълнете ги с лакомства и други подаръци!
Използвайте черупките
Яйчените черупки са пълни с калций и са чудесна храна за вашите растения! Натрошете ги и смесете с почвата, което ще помогне на растенията да растат по-добре и ще осигури допълнителна полза от тези вкусни и цветни яйца.
Намаляване на хранителните отпадъци
Най-вероятно няма да можете да изядете всички варени яйца в дома ви след празниците.
Вместо да хвърляте излишната храна или да я компостирате, опитайте рецепти, които включват яйца по различни начини. Има много начини да използвате твърдо сварените яйца, а не само за яйчена салата,
Останалият изсъхнал козунак може да се превърне във френски тост, ако го накиснеш в смес от яйца, мляко, ванилия и щипка канела и изпържиш.
Агнешкото може да се сложи в супа или да се изпържи до хрупкавост за сандвичи. Всяко ястие може да бъде преобразувано в нещо ново.
Устойчиви великденски облекла
Да видите децата си в очарователни великденски тоалети винаги ще носи радост, но тази година можете да избегнете допълнителния разход и да ги облечете с нещо, което вече имат. Същото важи и за вас!
Но ако много желаете да се поглезите с нещо ново, винаги можете да изберете практична покупка от аутлет/магазин за втора употреба или нещо, което ще носите години напред.