За да определите дали чаят пред вас е фалшив, трябва да го залеете със студена вода. Това разказа експертът от Роспотребнадзор Екатерина Головкова пред проекта "Healthy-eating.rf".
Според експерта в студена вода натуралният чай няма да може да се запари дори след няколко часа и ще остане почти прозрачен. Фалшивият обаче веднага ще се оцвети ярко.
Екатерина Головкова отбеляза, че е не трябва да се консумира фалшив чай, тъй като той може да съдържа опасни за здравето оцветители.
Черният чай: Десет ползи от вълшебната напитка
Преди да си купите чай, трябва да обърнете внимание на неговия външен вид и мирис. Качественият насипен чай има добре усукани листа.
Гранулираният черен чай има сферична или продълговата форма. Пресованият чай има гладка повърхност и равни краища. Цветът задължително трябва да е черен, без сиви тонове. Обърнете внимание на липсата на нежелани примеси.
Добрият черен чай има смолисто-цветен или сладък аромат. Всеки чай абсорбира много добре чужди миризми. Ако сте усетили странен аромат, това означава, че продуктът е бил съхраняван неправилно.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!