Л ятото е официално тук и това означава, че е време за големи количества сладолед.
Има много хора, които са доволни на обикновен ванилов или шоколадов сладолед от магазина, но за всички останали, които искат малко по-здравословен и най-важното домашен сладолед, събрахме няколко страхотни рецепти - от фунийката до глазурата - тук има всичко, което ви трябва за голямо сладоледено угощение.
САНДВИЧ СЪС СЛАДОЛЕД ОТ МАСКАРПОНЕ
Вафлени фунийки
100 г пудра захар
100 г брашно
40 г краве масло
2 белтъка
1 с. л. животинска сметана
1 ванилия
Белтъците, захарта, брашното, разтопеното масло, сметаната, ванилията и солта се разбиват до получаване на рядко тесто. Тиган с незалепващо покритие се загрява и се маже с масло.
Взема се от сместа и се излива в тигана, оформя се тънък кръг. Готви се от двете страни. След като се обърне, се притиска с нещо тежко, за да стане тънък лист.
Изважда се от тигана и веднага се оформя фунийка, когато се охладят, стават чупливи. Така се приготвят всички вафлени фунийки.
Сладолед от кайсии
1,4 кг кайсии
250 г захар
100 г печени кайсиеви ядки
250 мл животинска сметана
60 мл бренди
1 с. л. мед
1 ванилия
Кайсиите се почистват от костилките, слагат се в касерола със захарта и брендито и се готвят, докато се получи много гъсто пюре. Прецежда се и се охлажда.
Смесва се със сметаната, меда и ванилията. Бърка се в машина за сладолед, докато се получи крем, а след това се прехвърля в метална купа, басан, покрива се с прозрачно фолио и се слага във фризер.
Сладоледът се сервира във фунийките. По желание се поръсва с натрошени печени кайсиеви ядки.
Лешников сладолед
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
160 г захар
80 г лешников тахан
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка
Лешниковият сладолед се приготвя, като млякото се смесва със сметаната, ваниловата захар и захарта. Малка част се заделя в купа и се разбива с жълтъците. Останалата част се кипва.
Когато захарта се разтвори, се добавя лешниковият тахан. Разбитите жълтъци се темперират и също се сипват в сместа, разбърква се и се оставя на слаб огън още 5 минути.
След това се прецежда. Охлажда и замръзява.
Ментов сладолед от кисело мляко
400 г цедено кисело мляко
80 г захар
кората от 1 портокал
1/2 връзка мента
1 ванилия
100 г от млякото се пасира с листата на ментата и се смесва с останалото мляко, ванилията, настърганата кора от портокала и захарта.
Сипва се в силиконови формички и се замразява.
Малинова глазура
300 г пресни малини
100 г захар
30 мл амарето
В загрят тиган се слагат малините и захарта. Оставят се на умерен огън докато се стопи захарта и се прибавя амретото. Разбърква се и съдът се дърпа от огъня.
В подходящи чаши се слагат топки сладолед и отгоре се залива с горещите малини. Поднася се веднага.
100 г пудра захар
20 г краве масло
150 - 200 г, за предпочитане черен шоколад
150 мл прясно мляко
1 с.л. какао
Шоколадова глазура
Млякото се слага да кипне и към него се добавя шоколада, начупен на парчета, кравето масло, какаото и пудрата захар.
Глазурата се бърка с дървена шпатула до напълно разтопяване на шоколада и придобиване на гъстота. След това се оставя да се поохлади и да се сгъсти леко.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!