П астата е предпочитано ястие от много хора, но за жалост съдържа голям брой калории и е тежка за консумация. Истината е, че правилното готвене може да повлияе на това.
В тази статия ще ви покажем няколко начина, с които да направите хапването на паста с една идея по-леко.
1. Изчислете добре порциите
Важно е да сте наясно с размера на порцията, която ще приготвяте. Нормалното количество за възрастен човек би било 80 грама сурова паста. Тази стойност утроява обема си, когато абсорбира вода.
2. Гответе ал денте
За да сготвите ястие с паста и да намалите приема на калории, трябва да го оставите ал денте. Това означава пастата да не се размеква напълно. По този начин отнеме повече време за смилане и усвояване.
Количеството калории е същото, както ако го готвите по-дълго време, но въглехидратите ще се метаболизират постепенно. Това означава, че гликемичният индекс намалява значително.
Как да разпознаем пастата ал денте? Вземете макарон/спагета (или какъвто друг вид паста сте избрали) от тенджерата и нарежете на две. Ако забележите, че в центъра има линия с различен цвят, значи е готова за изваждане.
Важно е след като свалите пастата от котлона да не я оставяте да омеква, тъй като ще стане гумена и лепкава. Можете да я премиете със студена вода от чешмата.
3. Изберете голяма паста
Големите макаронени изделия, като ригатони във формата на тръба, заемат много място в чинията при сервиране. Това ви позволява да намалите порцията и общото количество въглехидрати, които ще изядете.
4. Допълнителните екстри
Ако искате да олекотите ястие с паста, трябва да обърнете внимание на допълнителните екстри. Например задушените зеленчуци са по-малко калорични от тези, пържени в олио.
Пиле без кожа на скара или нискомаслени сирена също осигуряват по-малко калории.
Гъбите са добър вариант с ниско съдържание на калории. Те предлагат не само текстура, вкус и аромат, но и малко калории. Трябва да ги измиете и подсушите добре, преди да ги нарежете.
Задушават се с малко зехтин, настърган чесън и ароматни подправки. Около 100 грама гъби имат само 20 калории.
5. Направете своя собствена версия на класически сосове
За да направите класическите сосове малко по-леки, можете да направите собствени варианти. Например да приготвите заместител на сос бешамел с обезмаслено мляко. Пшеничното брашно може да бъде заменено с овесени ядки.
За неаполитански сос използвайте едри, пресни, зрели домати. Сварете ги и ги настържете, след което ги смесете с една чаена лъжичка зехтин, сол и черен пипер. Изхвърлете търговските презентации.
Вариант на сос Болонезе е да се приготви с кайма от пуешко или пилешко месо и пасирани пресни зеленчуци.
Не забравяйте! Сварената паста осигурява енергия, но в зависимост от готвенето калориите й могат да се усвояват бързо или бавно. Ето защо, за да олекотите едно ястие с паста, се препоръчва да го приготвите ал денте. Спътниците, които избирате, са от съществено значение.
Използвайте зеленчуци като карфиол, броколи, тиквички, домати, праз и спанак. Замяната на класическа майонеза и мастни сосове с нискомаслено кисело мляко, обезмаслено мляко и извара са добри варианти.
Използвайте правилната дажба и не прекалявайте!
Още от автора:
Любима суперхрана: Какви са ползите от консумацията на киноа
Какво са прости и сложни въглехидрати
Пет здравословни ползи от пъпеша и три вкусни рецепти
За лятото: Пет начина да си направите студено и разведряващо кафе
Спасители в горещините: 3 разхлаждащи рецепти с диня
Здравословно: Четири вкусни рецепти с авокадо
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!