П ортокалите често се свързват с топлина и празнична атмосфера, така че заемат почетно място на масата. Въпреки това, за да могат тези плодове наистина да донесат ползи и удоволствие, е важно да можете да изберете правилните зрели портокали.
Оценете кожата
Един от първите критерии за избор на зрели и сладки портокали е кората им. Тя трябва да е гладка, без пукнатини и повреди, с малки пори. Ако кожата е матова или покрита с петна, това може да е сигнал, че плодът не е съвсем пресен.
Обърнете внимание на цвета
Не се страхувайте да изберете портокали с различни нюанси на жълто-оранжев цвят. Според сорта цветът на кожата на плода може да се различава.
Въпреки това, за да изберете зрял и сладък портокал, е по-добре да изберете плодове с богат оранжев нюанс - тези плодове обикновено са по-зрели и вкусни.
Изберете разнообразие
За да изберете сладки и зрели портокали, обърнете внимание на сорта. Някои, например "Валенсия" и "Салустиана", са сред най-сочните и вкусни.
Сладките сортове също включват портокали с подчертан "пъп" в горната част на плода, "Navelina" , "Washington Navel" или "Navel Latte" . В секцията на този връх има друг малък плод.
Проверете теглото на портокала
Портокалът трябва да е тежък за размера си. Това означава, че в него има много сок, така че портокалът е узрял и вкусен.
В същото време плодът не е задължително да е голям. Сравнете няколко портокала с еднакъв размер и изберете този, който изглежда по-тежък. Ако плодът е светъл, портокалът вероятно не е сочен или неузрял.
Оценете миризмата
Миризмата на цитрус може да разкаже много за неговия вкус и да ви помогне да изберете зрял портокал. Най-добре е да изберете плодове с приятен, свеж цитрусов аромат. Ако миризмата е слаба или липсва, това може да означава ниско качество на плодовете.
Обърнете внимание на сезонността
Портокалите, както и другите цитрусови плодове, имат свои сезони за прибиране на реколтата. За много видове портокали сезонът на бране обикновено продължава от ноември до февруари.
Най-добрите портокали за Нова година са плодовете, които са събрани в началото на зимата. По това време те са най-сочни и вкусни.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!