Т опла, току-що приготвена и питателна - всеки иска вечерята му да бъде такава, но за жалост е трудно да го постигнем всеки ден. Твърде гладни смес след работа, за да чакаме цял час да се приготви вечерята или пък твърде уморени, за да запретнем ръкави и тепърва да готви. В такива дни най-често прибягваме до някой сандвич или поръчваме храна за вкъщи и намаляваме бюджета си за забавления.
В помощ на вечно изморените работохолици предлагаме няколко лесни рецепти с храна от консерва, които ще ви спестят време, без да губите от вкуса на храната.
Ориз с печени чушки на фурна
300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „Балдо“
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква.
Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се.
Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.
Нахутена шакшука
2 консерви нахут (по 400 г)
800 г пасирани домати (от консерва)
60 мл зехтин
2 печени червени чушки (от буркан без оцет)
2 скилидки чесън
1 глава лук
1/4 връзка магданоз
2 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. кимион
1 щипка чили на прах
сол и черен пипер на вкус
арабски питки за сервиране
Лукът и чесънът се наситняват, а чушките се режат на кубчета. Зеленчуците се запържват в зехтина. Добавят се доматеният концентрат, чилито, кориандърът, кимионът и пушеният пипер.
Наливат се доматите, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 15 минути на слаб огън. Ако има нужда, се наливат около 50 мл вода. Прибавя се отцеденият нахут, поръсва се с половината от наситнения магданоз и се готви 10 минути.
Сервира се със запечени в намазнен тиган арабски питки и останалия магданоз.
Бъркани яйца с риба тон и спанак
2–3 яйца
1 консерва риба тон (в собствен сос)
2–3 чери доматчета
1–2 скилидки чесън
течна сметана
спанак
зехтин
няколко листенца шафран
маково семе
сол и черен пипер на вкус
Загряваме малко зехтин в тиган и слагаме чесъна, леко да омекне. Добавяме спанака и малко сол, и оставяме за 1–2 минути. Дърпаме тигана настрана и чукваме яйцата. Запържваме ги, докато станат с консистенцията на рядък крем.
Добавяме рибата тон и течна сметана. Поръсваме с маково семе и поднасяме с чери домати, парченца риба тон и листенца шафран.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!