Г отвенето с патладжан не е съвсем лесна работа, понякога горчивата нотка остава, а друг път се оказва прекалено мазен...Това е причина доста домакини напълно да зачеркнат този зеленчук от списъкът си за пазар.
Днес обаче сме ви подбрали 3 страхотни рецепти, с които уверено да готвите дори с патладжани.
Дип от патладжани
2 малки патладжана
1 скилидка чесън
80 г кисело мляко
50 мл зехтин
1 с.л. лимонов сок
сол
0.5 връзка магданоз
1 нар
тънки питки
Опечете патладжаните от всички страни върху котлон. Хубаво е да ги надупчите с нож, за да не пръскат много. Оставете ги да поизстинат в чиния и след това ги обелете, като остраните и дръжките им.
Нарежете патладжаните на ситно и ги сложете в купа. Настържете обелената скилидка чесън. Добавете киселото мляко, лимоновия сок и овкусете със сол. Разбъркайте добре. Добавете зехтина на струйка, като разбърквате.
Разрежете нара на две половини и извадете зърната му. Нарежете листата магданоз.
Поръсете дипа с магданоз и зърна нар. Сервирайте с топли питки.
Тимбали с патладжани
500 г патладжани
1 тиквичка
350 г краве сирене
2 стръка джоджен
1 скилидка чесън
4 червени чушки
2 с. л. зехтин
сол на вкус за дресинга:
100 мл зехтин
30 мл тъмен балсамов оцет
1/2 ч. л. дижонска горчица
1 скилидка чесън
1/2 с. л. мед
2 стръка джоджен
сол на вкус
Патладжаните се белят и се режат натънко по дължина. Овкусяват се със сол и се оставят да излезе горчивата им вода. След това се измиват и подсушават. Намазват се със зехтин и се изпичат на грил тиган от двете страни.
Чушките се избушват и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това се запарват и се обелват. Тиквичката се реже натънко по дължина.
Чесънът се стрива на паста с малко сол, а джодженът се наситнява, смесват се с натрошено краве сирене. Лентите патладжани се подреждат в тимбалчета така, че да покриват стените и дъното и да стърчат навън.
След това на пластове се редят сирене, чушки, сирене, тиквички и отново сирене. Стърчащите краища се загъват навътре и формите се оставят в хладилник за поне 3 часа. Чесънът за дресинга се наситнява и се смесва с горчицата и меда.
Добавя се оцетът и после на тънка струйка при постоянно бъркане се налива зехтинът. Накрая се овкусява със сол и наситнен джоджен. Патладжанените тимбалчета се сервират с дресинга.
Супа от патладжани и домати
4 домата
3 патладжана
3 скилидки чесън
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 глава лук
4 стръка естрагон
2 стръка мащерка
800 мл зеленчуков бульон
250 мл животинска сметана
80 мл зехтин
1 ч. л. лют сос
за сервиране:
1/2 хляб (с квас)
100 г овче сирене
50 мл зехтин
сол на вкус
Патладжаните се режат на кубчета. Посоляват се и се оставят 20 минути, да се отцеди горчивата им вода. Измиват се и се подсушават. Подреждат се в тава, заливат се с половината от зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – за 30–40 минути.
Доматите се режат на кубчета, чушките се почистват от семките и заедно с лука се режат на едро, а чесънът се обелва. Доматите, чушките, лукът и чесънът се слагат в тава и се заливат с останалия зехтин. Овкусяват се със сол и мащерка и се пекат 30–40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Всички печени зеленчуци се прехвърлят в тенджера. Заливат се с бульона, добавя се естрагонът и се варят 20 минути. Супата се пасира и се прецежда.
Наливат се сметаната и лютият сос, връща се на огъня и се оставя да кипне. Овкусява се с черен пипер. Хлябът се накъсва на големи залци, залива се със зехтина и се посолява на вкус. Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Супата се сервира с натрошено сирене и хляб.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!