У чени откриват невероятно практическо приложение на остатъците от кафе, съобщи Science Alert.
Можем да произвеждаме бетон, който е с 30% по-здрав, като обработваме и добавяме към сместа овъглена утайка от кафе, разкриха изследователи от Австралия.
Новото откритие може да реши няколко проблема едновременно.
Всяка година се произвеждат зашеметяващите 10 милиарда килограма отпадъци от кафе в световен мащаб. По-голямата част от тях се озовават на сметищата.
"Изхвърлянето на органични отпадъци представлява екологично предизвикателство, тъй като при тях се отделят големи количества парникови газове, включително метан и въглероден диоксид, които допринасят за изменението на климата", обяснява инженерът Раджеев Ройчанд.
С процъфтяващия строителен пазар в световен мащаб се увеличава и търсенето на ресурсоемък бетон, което също води до друг набор от екологични предизвикателства.
Scientists Discover Amazing Practical Use For Leftover Coffee Groundshttps://t.co/xisdYZmOZg
— Ramona Eid (@RamonaEid) September 6, 2023
"Продължаващият добив на естествен пясък по целия свят - обикновено от речни корита и брегове, за да се отговори на бързо нарастващите изисквания на строителната индустрия има голямо въздействие върху околната среда", казва инженерът Цзе Ли.
"Съществуват критични и дълготрайни предизвикателства при поддържането на устойчиви доставки на пясък поради изчерпаемия характер на ресурсите и въздействието на добива на пясък върху околната среда. С подхода на кръговата икономика бихме могли да предпазим органичните отпадъци", посочи той.
Органични продукти като утайка от кафе не могат да се добавят директно към бетона, тъй като изпускат химикали, които отслабват здравината на строителния материал. Така че, използвайки ниски нива на енергия, екипът нагрява отпадъците от кафе до над 350°C, като ги лишава от кислород.
Този процес се нарича пиролиза. При него се разграждат органичните молекули, в резултат на което се получава порест, богат на въглерод въглен, наречен биовъглен, който може да образува връзки с цимента и по този начин да се вгради в него.
Ройчанд и колегите му опитали да пиролизират утайката от кафе при 500°C, но получените частици биовъглен не били толкова здрави.
Изследователите предупреждават, че все още изследват дългосрочната издръжливост на техния циментов продукт. В момента те работят по тестването на това как хибридният кафе-цимент се представя при цикли на замразяване/размразяване, абсорбция на вода, абразия и още много други стресови фактори.
Екипът работи и по създаването на биокарбонат от други източници на органични отпадъци, включително дървесина, хранителни и селскостопански отпадъци.
"Изследванията ни са в начален етап, но тези вълнуващи открития предлагат иновативен начин за значително намаляване на количеството органични отпадъци, които отиват на сметището", казва Шанън Килмартин-Линч.
"Вдъхновението за моите изследвания, включва грижата за страната, осигуряването на устойчив жизнен цикъл за всички материали и избягването на неща, които отиват на сметището, за да се сведе до минимум негативното въздействие върху околната среда", посочва Линч.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!