А ко обичате освежаващи плодови сладкиши, но сте и шокохолици, тогава лилавата шоколадова торта може да ви хареса. Приготвя се без печене, с основа от черен шоколад и натрошени бисквити, плодов крем от боровинки и къпини в прекрасен лилав цвят и отгоре ганаш глазура от бял шоколад.
Звучи наистина фантастично! А лилавата шоколадова торта изглежда феноменално, нарязана на прецизно нарязани кубчета.
Въпреки че боровинките и къпините се свързват с лятото, не е нужно да правите тази торта само през сезона, защото можете да използвате плодове от фризера.
Освен това можете да замените боровинките и къпините с други горски плодове, така че малините, ягодите или сместа от замразени горски плодове, които винаги можете лесно да намерите в магазините, влизат в действие, дори ако не сте се замисляли да оставите любимите си горски плодове във фризера навреме.
Тази кремообразна торта носи перфектна комбинация от освежаващи плодови и шоколадови вкусове, а лилавият ѝ цвят е много изкушаващ. Имаме ли нужда от друга причина да му се насладим още този уикенд!
Продукти:
За основата:
250 мл мляко
3 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка ванилия
150 г шоколад
100 г масло
400 г натрошени маслени бисквити
За лилавия крем от боровинки и къпини:
450 г боровинки и къпини (в желаното съотношение)
150 г захар
100 мл вода
сок от половин лимон
1 пакетче желатин - 10 гр
250 г маскарпоне
200 мл сладка сметана
За ганаша с бял шоколад:
100 мл сладкарска сметана
250 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
- Сложете млякото, захарта и аромата ванилия в тенджера и загрейте постепенно на средно силен огън, докато заври. Добавете начупения на кубчета шоколад и маслото и разбъркайте, докато всичко се разтопи. Оставете да заври, след което отстранете от огъня.
- В топлата смес веднага се слагат ситно начупените бисквити и се разбъркват добре с лъжица.
- Вземете дълбока тава с размери 28×20 см, намажете леко дъното с олио, за да не залепне и изсипете сместа. Разнесете равномерно навсякъде с лъжица и притиснете, за да изравните основата.
- Поставете основата в хладилник, докато приготвите крема, за да се охлади и стегне.
- Поставете замразени или пресни боровинки и къпини в тенджера, добавете захар и налейте вода и лимонов сок. Поставете на котлона на среден огън и оставете да ври пет до десет минути, докато плодовете се разпаднат.
- Когато плодът се разпадне, отстранете от котлона и го прекарайте през четка, за да премахнете семките и люспите от боровинките.
- Смесете желатина с четири супени лъжици студена вода и оставете да набъбне. Разтопете го на най-слаб котлон и го разбъркайте в топлото плодово пюре. Оставете да се охлади на стайна температура.
- Поставете маскарпонето в пластмасов съд и го разбъркайте, докато стане на пяна. Добавете хладкото плодово пюре и разбъркайте добре с миксер на най-ниската скорост. В друга купа отделно разбийте сладката сметана на средно твърд крем и я смесете на ръка с тел към маскарпонето с плодове.
- Нанесете крема върху охладената основа и заравнете. Оставете в хладилник за поне час-два, за да стегне крема, преди да залеете с глазурата ганаш. Това е много важно, защото ако кремът не е стегнал, а залеете отгоре с глазурата, може да се случи да ви се разбъркат блатовете.
Съвет: Можете да сложите тортата във фризера за 20-30 минути, ако искате да ускорите времето за охлаждане на крема. - Сладката сметана се загрява до кипване, след което се отстранява от огъня. Добавете белия шоколад, начупен на кубчета, оставете да престои минута-две, след което разбъркайте с тел, докато целият шоколад се разтопи и се получи гладка и лъскава глазура.
- Изсипете ганаша върху охладения лилав крем и загладете. Сложете тортата в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ, за да се охлади и стегне. След това нарежете на кубчета и се насладете!
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!