Р аймондс Томсонс от Латвия, бивша балтийска съветска република, която не произвежда вино, спечели международния конкурс за най-добър сомелиер в света - символ на разнообразните профили в тази професия, очароваща далеч отвъд лозарските региони, предаде Франс прес.
JUST IN: The best sommelier of the world was just crowned in Paris tonight. Top sommelier in the world this year is from Latvia, Raimonds Tomsons. The candidate from Denmark came second. China came third. pic.twitter.com/a9Qoc3tz3F
— The Food Professor (@FoodProfessor) February 12, 2023
Друга представителка на Северна Европа, Нина Йенсен от Дания, стана вицешампионка за втори пореден път в конкурса, организиран на три години. Третото място зае китаецът Рийз Чой.
"Не мога да повярвам. Изключително щастлив съм", сподели Раймондс Томсонс на финала, организиран на закрития стадион "Дефанс" в Париж.
Запитан шеговито от водещия дали в страната му, чието име той обърка с това на Литва, съседната балтийска държава, има лозя, най-добрият сомелиер в света отговори: "Нека по-скоро да се насладим на латвийските бири".
Не толкова артистичен и по-овладян, но по-прецизен, латвиецът победи датчанката Нина Йенсен, която впечатли зрителите със своята увереност.
По-рано на полуфинала Раймондс Томсонс сподели, че смята за "предимство" това, че не е израснал в културата на виното.
"Ние нямаме история и съзнанието ни е по-свободно. В Латинска Америка или в класически страни като Испания и Португалия им е по-трудно да се отворят към вината по света, защото се гордеят със своите собствени", каза Томсонс.
Raimonds Tomsons won Best Sommelier of the World 2023 - Raimonds Tomsons from Latvia won the 2023 ASI Best Sommelier of the World, in front of more than 4000 spectators in Paris on... https://t.co/NzljY4WXrb
— Felicity Carter (@FelicityCarter) February 12, 2023
Всички изпитания на финала бяха на тема вино: разпознаването му "на сляпо", асоциирането на камък с вино, на вина с ястия, откриване на грешки в ценова листа или разпознаване на бутилка от серия изображения.
За да стигнат дотам обаче, участниците трябваше да покажат знания и умения и за други напитки.
Филип Фор-Брак, президент на Съюза на френските сомелиери и победител в конкурса "Най-добър сомелиер в света" през 1992 г., каза, че компетентността по "всички напитки" в света вече е от съществено значение.
В сравнение с първото издание на съревнованието през 1969 г. потребителите разполагат с повече информация отпреди, а профилите на сомелиерите, които могат да пътуват и да се обучават на различни места, са много по-разнообразни, отбеляза Брак преди конкурса.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!