И талия е страна на кулинарните догми и закони. Страна е и на кулинарната естетика. А двете са неразривно свързани, точно както ако някой на Апенините види човек да чупи спагети на две, преди да ги пусне във врящата вода, вероятно ще почне уплашено да се кръсти.
(Видеото по-горе е архивно: На кафе в живописното италианско село Калиани)
Е, шегата настрана, днес ще ви разкажем за традициите на кафето в Италия. Напитка, която е увековечена в почти божествен статус от адзурите и която има своите задължителни порядки при консумация. И така, да започваме.
Къде да пиете кафе в Италия?
Ако сте турист, вероятно ще сте склонен да подминете заведенията с огромна табела "BAR" на тях. И ще сгрешите. Просто защото тук, баровете нямат нищо общо с тези във Великобритания, САЩ или където и да е другаде по света. На Апенините барът е точно мястото, където можете да пиете кафе. Бързо кафе, кафе в движение и т.н.
В повечето случаи, тези заведения нямат име, а само горепосоченото наименование. По-скъпи вече са баровете на малки китни площади и основни туристически зони, но ако държите да пиете местното по-евтино, но пък автентично кафе, това е точното място.
Кафе на крак или кафе седнали?
В много от заведенията в Италия опцията да изпиете кафето си, удобно разположени в стол на маса пред тях, се отразява в цената и излиза по-скъпо. Особено това важи за туристическите зони като например площада пред Ватикана в Рим, където напитка с традиционна цена от 2-3 евро ви излиза 11-12.
Кога какво кафе се пие в Италия?
Един от типичните закони на местните е, че капучино или кафе с мляко след 11 сутринта или след хранене не се препоръчват. Затова и не се учудвайте от озадачените погледи, ако все пак го сторите. Подобно отношение се приема с недоволство, така че не е зле да демонстрирате един засрамен поглед, просто за всеки случай.
Латето е?
В случай, че поръчате "лате" в Италия, не се учудвайте, като получите чаша мляко. Просто на италиански, то означава лате. Затова ако искате подобна напитка, задължително я поръчайте по име чрез кафето и млякото. Подгответе се и как се произнася, макар че и ние сме помислили за вас. Произнася се Lah-tay.
Видовете кафе
Un Caffé (Espresso / Caffé Normale / Short Black)
Италианците пият много кафе - но го пият малко и бързо. То е с идеята за ободряване, благодарение на бързия кофеин. За тях кафето е това, което ние наричаме "еспресо". Сервира се не много горещо с малка чаша за еспресо и тъмна чинийка и обикновено идва с безплатна чаша вода.
Можете да пиете вашето еспресо като Ristretto (кратко) или дълго (lungo), но отчитайте, че разликата е единствено в количеството гореща вода. Няма вкуса на американското кафе, като е много по-автентичен, а не толкова разредено. В случай, че искате повече кофеин, изберете Caffe Doppio (Corsivo), което всъщност е двойно еспресо.
Caffe Americano
Това е дълго черно кафе, тип еспресо, но допълнено с гореща вода и както казахме по-горе, много по-разредено.
Caffe Freddo или Cappuccino Freddo
Това е студено черно кафе, което е примесено с захар и охладено в бутилка в хладилника. Ако не желаете да е сладко, задължително питайте за Non Zuccherato.
Caffe Machiato
Ако не обичате кафе с мляко, но все пак държите да има такова, тогава това е вашият избор. Реално еспресото просто се зацапва или е на петна с малко млечна пяна. То е нещо средно между еспресо и капучино и реално не е и толкова силно. По традиция, италианците го пият само сутрин, също като капучиното.
Caffe Shakerato
Това е едно от по-рядко срещаните кафета, като включва доза еспресо, леко подсладено и разклатено в шейкър за коктейли с малко лед. Към него се добавя малко пяна на ръбовете на чашата и се добавя ванилов ликьор. Много от местните го харесват в горещо лятно време.
Caffe Estivo
Още едно типично лятно кафе. По същество представлява еспресо, покрито със сметана (con panna). И докато стигнете до самото кафе в чашата, ще трябва да преминете през голямо количество пяна.
Caffe Corretto
Комбинация, която не е по вкуса на всеки. Към еспресото се добавя малка доза грапа, бренди или ликьор. Обикновено се консумира след вечеря.
Caffè Ginseng
Еспресо с добавен екстракт от женшен. Също не е по всеки вкус.
Капучино
Едва ли има нужда да обясняваме какво е капучино. Ще добавим само, че дава възможност за повече сложни модели и дизайни откъм визията му, както че може да се сервира с шоколадови стърготини или какао на прах (тогава се нарича Cappuccino con Cioccolato). Но не забравяйте - никога след 11:00 часа сутринта.
Caffè Marocchino (Espressino или Mocacchino)
Задължително се сервира в стъклена чаша, за да се видят всичките му слоеве. А те наистина са впечатляващи. Вътрешността й е поръсена с какао (или шоколад на прах), следва доза еспресо и най-отгоре покрита с млечна пяна.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!