К недлите са едни от най-незабравимите и вкусни шедьоври на централноевропейската кухня. В различните страни се срещат и под други традиционни за държавата имена.
Сред "псевдонимите" из Европа попадат наименованията гьомбьок (в Унгария), чмоки (в Словения), книдел (в Люксембург), кньодел (в Германия), канедерли (в Италия), кнедле (Босна, Сърбия, Хърватска) или кнедлик (в Чехия), дъмплинг (във Великобритания).
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
Вариации на кулинарното изкушение се готвят и на други места по света – в Полша, Австрия, Швеция, Канада, САЩ и Норвегия.
В България кнедлите не са толкова известни и разпространени, но мнозина, докоснали се до културата и кухнята на Централна Европа, не могат да забравят неповторимия им вкус.
Палачинково руло с ягоди и маскарпоне, няма как да му устоите
Представяме ви рецептата за една тяхна разновидност - кнедли със сини сливи.
Необходими продукти:
500 г картофи
250 г брашно
сол
1 яйце
8 бр. сини сливи
8 ч.л. сладко от сливи
1 ч.л. канела
100 г захар
200 г галета
50 г масло
50 г олио
Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете картофите. Сварете ги в тенджера с подсолена вода. Подсушете ги и ги намачкайте на пюре. Добавете брашното и яйцето, и омесете всичко заедно като тесто.
Измийте сливите, разрежете ги колкото да отстраните костилките. Сложете ги в купа и ги поръсете с 2 с.л. захар и ½ ч.л. канела.
Разбъркайте добре.
Неустоимо изкушение: Хрупкави бадемови мъфини с червени плодове
Подредете сварените картофи върху решетката на фурната и ги сложете в предварително загрята на 160 градуса фурна.
Изключете фурната и оставете картофите да се изсушат. След това ги намачкайте с помощта на преса в купа. Оставете ги да изстинат. След това добавете брашното и яйцето и омесете гладко тесто.
Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 1 см. Нарежете го на еднакви квадрати, достатъчно големи да се увие слива.
Поставете по 1 ч.л. сладко от сливи във всяка слива и я затворете. Увийте всяка слива в тесто, като оформите идеално кръгло топче.
Варете кнедлите в тенджера с вряща подсолена вода за 4-5 минути, докато не изплуват на повърхността. Щом изплуват, оставете ги за още 2 минути и тогава ги извадете.
В купа сипете галетата, захар, канела и масло. Разбъркайте и изсипете в умерено загрят тиган. Оваляйте всяка кнедла в сместа с галета.
Сервирайте кнедлите със сливи топли или студени.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи в канала на 24Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!