1

Б роят на столетниците по света се е увеличил от 151 000 през 2000 г. на 573 000 през 2021 г. Хората живеят по-дълго и можем да очакваме през следващите години все повече хора да достигнат и надхвърлят възраст от 100 години.

(Във видеото може да научите повече за: СТОЛЕТНИК НА ВЕЛОСИПЕД: Среща с най-възрастния спортист на планетата)

Столетниците са пример за успешно остаряване, като често страдат от по-малко хронични заболявания и запазват независимостта си в ежедневието до 90-те си години. Въпреки че генетиката допринася за дълголетието, променливите фактори са причина за повече от 60 % от успешното остаряване.

Но кои фактори конкретно допринасят за доживяването до 100 години? За да разберем това, учените са направили преглед на начина на живот и здравните навици на столетници и почти столетници (на възраст 95-99 години) от цял свят.

Проучването включва 34 наблюдателни проучвания, публикувани от 2000 г. насам. Ето четири ключови фактора, за които учените установяват, че допринасят за изключително дълголетие.

1. Разнообразен хранителен режим с контролиран прием на сол

Столетниците обикновено са имали балансирана и разнообразна диета. Установено е, че те консумират средно между 57% и 65% от енергийния си прием от въглехидрати, 12% до 32% от протеини и 27% до 31% от мазнини.

Диетата им включва основни храни (като ориз и пшеница), плодове, зеленчуци и богати на протеини храни като птици, риба и бобови растения, с умерена консумация на червено месо.

Този модел на хранене, подобен на средиземноморската диета, е свързан с по-ниски рискове от увреждане на физическите функции и смърт.

Повечето столетници също предпочитат диета с ниско съдържание на сол. Макар че само едно проучване в нашия преглед измерва средния дневен прием на натрий и установява 1,6 грама, това е в рамките на препоръката на Световната здравна организация за по-малко от 2 г натрий на ден (еквивалентно на около 5 г сол).

Традиционната окинавска диета, известна с консумацията си от японските столетници на остров Окинава, съдържа приблизително 1,1 г натрий.

Установено е, че по-високият прием на сол (тези, които предпочитат солена храна или добавят допълнително сол към ястията) има 3,6 пъти по-висок риск от увреждане на физическата функция в сравнение с тези, които нямат предпочитания към солта.

На практика тези констатации показват, че трябва да включваме в диетата си много пълнозърнести храни, кореноплодни зеленчуци, боб, бобови растения, плодове и зеленчуци, да намалим до минимум консумацията на червено месо и да предпочитаме постно птиче месо, риба и растителни протеини, както и да следим за съдържанието на сол в храната.

2. Намаляване на употребата на лекарства

И столетниците страдат от хронични заболявания, но обикновено ги развиват много по-късно от средностатистическите възрастни. Повече от половината от хората в проучването са имали общи проблеми като хипертония (високо кръвно налягане), деменция или когнитивни нарушения.

Установено е, че хората в проучването са приемали средно 4,6 лекарства. Най-често използваните медикаменти включват лекарства за кръвно налягане и лекарства за сърдечни заболявания. Това е сходно с резултатите от голямо проучване в Испания, базирано на здравен регистър, според което столетниците са приемали средно 4,9 лекарства. В това проучване хората, които не са били столетници, са приемали средно 6,7 лекарства.

Фактът, че столетниците приемат по-малко лекарства, може да означава по-добро здраве и по-малко медицински състояния. Данните за употребата на лекарства обаче често се съобщават от самите тях и затова може да не са напълно точни, особено сред хората с когнитивни нарушения.

Полифармацията често се определя като едновременен прием на пет или повече лекарства и е често срещана при възрастните хора. Неподходящата полифармация се свързва с повишен риск от нежелани събития, като падания, когнитивни нарушения и хоспитализация, поради вредни лекарствени взаимодействия.

Макар че видът или броят на предписаните лекарства може да не е под контрола на пациента, важно е лекарите да предписват лекарства само при необходимост, да информират напълно пациентите за ползите и рисковете и редовно да преразглеждат плановете за лечение.

3. Добър сън

Качеството и количеството на съня оказват влияние върху имунната система, хормоните на стреса и кардиометаболитните функции като затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет. Добрият сън се свързва с удължаване на годините на добро здраве и намаляване на рисковете от хронични заболявания.

В проучването 68% от столетниците посочват, че са доволни от качеството на съня си. При проучване на удовлетвореността от съня на възрастните в 13 държави през 2020 г. удовлетвореността от съня варира от 29% до 67%.

Оптималната продължителност на съня е между седем и осем часа на нощ. Съветите за постигане на по-добър сън включват поддържане на редовен режим на сън, създаване на спокойна среда, редовни физически упражнения и управление на стреса.

4. Жизнена среда

Повече от 75 процента от столетниците в проучването са живели в селски райони. Това е модел, отразен в "сините зони" - райони, известни с висока концентрация на столетници, като Окинава в Япония, Сардиния в Италия, полуостров Никоя в Коста Рика и Икария в Гърция.

Това може да е отчасти свързано с връзката между природата и здравето и благосъстоянието. Например обитаването на зелени площи се свързва с по-ниски нива на стрес, депресия, кръвно налягане, диабет тип 2 и сърдечни заболявания, което потенциално увеличава продължителността на живота.

Други важни фактори

В проучването са прегледани всички фактори на начина на живот, свързани с продължителността на живота. Проучванията показват, че отказът от тютюнопушене, избягването на алкохола или умереното пиене, физическата активност и поддържането на социални контакти са важни за увеличаване на шансовете на човек да доживее до 100 години.

Разбира се, промените в начина на живот, разгледани в тази статия, няма да ви гарантират, че ще достигнете зрялата възраст от 100 години. И от друга страна, някои столетници са споделяли съмнителни здравословни навици.

Но много възрастни хора се стремят да възприемат по-здравословен начин на живот, за да предотвратят и да се справят с хроничните заболявания, а здравните специалисти по същия начин признават стойността на медицината на начина на живот.

Колкото по-рано успеете да възприемете положителни промени в начина си на живот и по-здравословни навици, толкова по-добри са възможностите ви за постигане на дълъг и здравословен живот. Да станеш столетник е начинание за цял живот.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 32 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 1 час

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 4 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 5 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 6 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 6 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 7 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"