Б оровинките могат да бъдат ключът към отслабване и подобряване на физическата форма. Според американски изследователи консумацията на плодовете помага за подобряване на спортните постижения и изгарянето на телесните мазнини.
Те са установили, че всекидневното консумиране на 25 г лиофилизирани боровинки, което се равнява на около една чаша от плода в естествен вид, подтиква организма да изгаря повече мазнини по време на тренировка.
Освен че ще ви направят по-слаби, боровинките биха могли да помогнат на мускулите ви да запазят по-оскъдните си запаси от гликоген - основният източник на енергия за организма.
Това означава, че на теория плодовете могат да ви помогнат да тренирате по-дълго и дори да постигнете по-добри резултати.
Когато спортувате, тялото разгражда мастни киселини за енергия - процес, известен като окисляване на мазнините.
Но когато тренировката стане по-интензивна, скоростта на окисление на мазнините намалява и вече не осигурява достатъчно гориво - принуждавайки тялото да се обърне към запасите си от гликоген, който се изгражда от въглехидрати.
С намаляването на нивата на гликоген обаче тялото се уморява повече, което може да ограничи ефективността на тренировката.
Боровинките съдържат високи нива на антиоксиданти, наречени антоцианини, които им придават дълбокия лилав оттенък. Последните проучвания сочат, че това съединение може също да увеличи окисляването на мазнините.
Затова екипът от учени, базиран в Калифорнийския политехнически държавен университет и Факултета по кинезиология и спортен мениджмънт на университета "Гонзаго", се опита да установи дали концентрирана доза боровинки може да стимулира този процес.
Събрани са 11 здрави мъже велосипедисти, които са били анкетирани за здравословното им състояние и са карали 40 минути умерено колоездене, по време на което учените са вземали кръвни проби на всеки 10 минути.
В продължение на две седмици спортистите консумирали по 25 г лиофилизирани диви боровинки на прах дневно, които съдържали 375 г антоцианини.
След това те направили същия 40-минутен цикъл, по време на който им била взета кръв.
Тестовете установили, че степента на окисление на мазнините се е увеличила с 19,7% при 20-минутно упражнение, с 43,2% при 30-минутно и с 31,1% при 40-минутно, което означава, че доброволците са изгаряли повече мазнини след консумацията на горските плодове.
Според резултатите, публикувани в списание Nutrients, те са изгаряли и по-малко въглехидратно-зависими гликогенови запаси във всеки един момент. Според учените нивата на лактат в кръвта, които са маркер за умора, също са били "значително намалени". Това предполага, че издръжливостта им се е подобрила значително.
В доклада се посочва: "Това проучване е първото, което изследва дали консумацията на диви боровинки ще доведе до по-висока степен на окисление на мазнините по време на тренировъчен протокол, целящ да увеличи окислението на мазнините чрез упражнения с умерена интензивност при здрави, тренирани мъже.
В доклада се добавя: "Това ново проучване доказва, че консумацията на боровинки в продължение на 14 дни увеличава [окислението на мазнините], намалява [окислението на въглехидратите] и намалява нивата на плазмения лактат по време на 40-минутно колоездене с умерена интензивност.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!