И ндийското орехче е популярна подправка, широко използвана в кулинарията. Придава на ястията сладък вкус и ярък, изискан аромат. Но има и минус – ако се прекали с консумацията, подправката може да предизвика интоксикация и халюцинации.
За да се отговори на въпроса колко полезно е индийското орехче и да се определят неговите противопоказания, е необходимо да се проучи неговият състав. Продуктът съдържа витамини А, С, Е и група В, минерални елементи, елемицин, миристицин, сафрол, антиоксиданти, пектини, сапонини, нишесте, фибри, етерични масла.
Трябва да се отбележи, че в смлените подправки полезните вещества са частично унищожени. Индийското орехче е особено ценено заради способността си да подобрява мозъчната дейност. Освен това тонизира организма, повишава концентрацията, подобрява паметта и зрението, облекчава депресията, стреса, хроничната умора, напрежението, тревожността и раздразнителността, подобрява съня, повишава настроението и възстановява баланса в тялото. Ето защо индийското орехче се препоръчва на хора с Алцхаймер и деменция.
Продуктът има благоприятен ефект и върху сърдечно-съдовата система. Разширява кръвоносните съдове, което води до понижаване на кръвното налягане, а също така стабилизира сърдечния ритъм.
Индийското орехче е източник на антиоксиданти. Може да се използва за профилактика на злокачествени тумори и хронични заболявания.
Добавянето на индийско орехче към ежедневието помага за повишаване на либидото при мъжете. Учени твърдят, че приемането на високи дози индийско орехче (от 227 до 500 мг на кг тегло) увеличава желанието и продължителността на половия акт.
Полза за жените от индийското орехче пък е възстановяването на менструалния цикъл и намаляването на болките от спазми по време на менструация.
Яденето на индийско орехче нормализира метаболизма, укрепва костите и предотвратява развитието на остеопороза, унищожава патогенните бактерии в устата и стомаха, подобрява състоянието на венците, премахва главоболие и болки в ставите, повишава броя на червените кръвни клетки и предотвратява анемията, подобрява апетита, активира синтеза на ензими, почиства черния дроб и бъбреците от токсини, има диуретичен ефект, облекчава подуването и повишава устойчивостта на организма.
Ако комбинирате индийско орехче на прах с мед ще получите полезен продукт за лечение на определени кожни патологии. Може да се приложи като естествен ексфолиант, който елиминира мъртвите клетки и мастните натрупвания. От друга страна, можете да правите маски за борба с акнето.
В домашната козметология етеричното масло от индийско орехче обикновено се използва като добавка към шампоан. Помага за укрепване на корените на косата и в борбата с пърхота.
- Как да съхранявате индийско орехче
Индийското орехче се съхранява най-добре в херметически затворен контейнер на хладно и сухо място. Целите ядки имат практически неограничен срок на годност. Смлени бързо губят вкуса и аромата си.
Консумирането на повече от две супени лъжици индийско орехче на ден може да причини халюцинации, замайване, силно гадене, тахикардия, сухота в устата и объркване. На медицината са известни и случаи на предозиране с индийско орехче, довели до органна недостатъчност.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
Още от автора:
Секс етикет: Как трябва да се държим в леглото
Сънували ли сте бебе? Ето какво означава
Хор, Анубис, Ра: Ето кои египетски богове трябва да знаем
Шест причини да не можете да се съсредоточите при четене
Успешна и независима жена: Навиците, които ни правят такива
Кой е Анаксагор и какви са неговите теории?
Четири техники за справяне с главоболието (без лекарства)
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!