0

М оже да изглежда така, сякаш участвате в конкурс за костюми на „Ловци на духове“, но това, което виждате, всъщност е най-съвременното обучение на пожарникари във виртуална реалност (VR).

Технологията за виртуална реалност е с нас от години, но все още е сравнително нишово занимание, заето предимно от геймърите, които използват най-добрите VR слушалки за потапяне в игрите.

Но в професионалните среди се появяват множество вълнуващи приложения на технологията. HTC, едно от големите имена в областта на VR, покани Live Science в идиличното английско градче Моретън-ин-Марш - дом на Колежа на пожарната служба - за да научи как VR обучава следващото поколение пожарникари.

Преди да видим каквито и да било програми за обучение, Пол Спийт, инструктор по управление на инциденти в колежа, ни показа полигона за обучение за инциденти от световна класа. Разгледахме различните сгради, които се използват за отработване на пожарно-спасителни сценарии, включително най-късата магистрала в Обединеното кралство и макет на част от офшорна нефтена платформа, която Спийт с удоволствие запали за наше учудване.

И преди съм стоял до големи, ревящи огньове - във Великобритания ежегодно се палят огньове в нощта на Гай Фокс (5 ноември) - но не бях подготвен за горещината, идваща от този пламък. За да се намали замърсяването, в огъня на фалшивата платформа се използва газ, а не петрол, и според Спийт температурата е била няколко хиляди градуса по Целзий (за справка, природният газ гори при 3560 градуса по Фаренхайт или 1960 градуса по Целзий), което беше много горещо дори на разстояние от 40 фута (12 метра), от което започнахме, и толкова горещо, колкото можех да понеса, когато се преместихме на самата платформа.

Това повдига интересен въпрос за „виртуалното гасене на пожари“ - можете да анимирате пожара във виртуална среда и да забиете фалшив маркуч в ръката на някого, но как да възпроизведете физическите усещания? Топлината? Дима? Напрежението? Скоро щях да получа отговора, но само след известно виртуално ровене.

RiVR разследва

Първата от двете обучителни програми, от които взехме проби, беше RiVR Investigate. Сложих VR слушалките - HTC Vive Pro 2 - и се пренесох в изгорелите останки на малка кухня в предградията.

Първото нещо, което ми направи впечатление, беше колко реалистична беше средата. Обикновено игрите за VR избягват фотореалистичните графики, тъй като те натоварват хардуера, а VR преживяванията трябва да работят с плавна и висока честота на кадрите, за да се избегне болестта на движението при VR. Но благодарение на ограничения размер на картата и липсата на необходимост от движещи се герои или ефекти на частиците, RiVR Investigate генерира реалистична среда с невероятна точност.

Поглеждайки нагоре, видях набор от инструменти, които висяха над мен: фенерче, камера, диктофон и дори сценична светлина, която можеше да се ориентира и да се остави да виси във въздуха, за да осветява сцената. Трябваше просто да се протегна нагоре и да „хвана“ тези приспособления с помощта на контролерите VIVE в ръцете ми - всичко е много интуитивно.

Оглеждайки последиците от кухненски пожар, накрая се спрях на забележимо черно петно на стената зад плота и на тиган с най-изпечените наденички на света - вероятна причина за пожара. С моята хипотеза в ръка изгледах видеозапис на действителния пожар, който потвърди, че огънят наистина е започнал от готварската печка. Прескачайки времевите маркери на клипа, беше очарователно да видя как пламъците се разпространяват из стаята. Освен това възможността просто веднага да проверите домашното си и да видите развитието на пожара с едно щракване на бутона осигури незабавна обратна връзка за обучението.

По традиция пожарната служба създава тези фалшиви пожари в товарни контейнери - дори видяхме един от тях по време на нашата обиколка. Алекс Харви, един от съоснователите на RiVR, обясни, че всяка от тези изгаряния струва около 5 000 паунда (приблизително 6400 долара) и на практика са само за еднократна употреба - щом някой започне да рови наоколо и наруши сцената, тя реално не може да се използва отново. Това е основното предимство на цифровата програма за обучение. Можете да я пускате отново и отново и отново.

При истинските пожари има и очевидни опасения за здравето, като вдишване на дим и риск от нараняване в повредените от пожара помещения от падащи отломки. Пожарникарите приемат, че професионалният им път ще ги отведе в опасна среда, но намаляването на ненужното излагане е безсмислено, а тези цифрови инструменти за обучение правят точно това.

FLAIM Trainer

След като загадката беше решена и егото ми се разду, беше време да увеличим температурата с втората програма за обучение - FLAIM Trainer. Докато демонстрацията на разследването изискваше само слушалки, този път бях натоварен с доста сериозна екипировка, включваща топлинна жилетка, резервоар с изкуствен кислород и VR контролер с маркуч.

Накрая беше време да се борим с огъня. Екранът избледня, за да разкрие летище, а пред мен - самолет с размери на 747, чийто двигател пламна. Насочих маркуча към целта си, дръпнах ръкохватката на вентила, която, признавам, е много задоволителна, и се заех с работата. След като потуших този пожар, се заех с пожар в гараж в къща в предградията, който беше малко по-сложен за овладяване, тъй като огънят се беше разпространил из цялото помещение. Според FLAIM пожарите се разпространяват и реагират на усилията ви да ги потушите реалистично благодарение на техния „патентован алгоритмичен модел“.

В по-голямата си част управлението беше много подобно на игрите за виртуална реалност, които бях играл преди, само че вместо да взривявам извънземни или зомбита, „стрелях“ по огън с вода. Можех да се придвижвам физически на малки разстояния и използвах телепорт, за да прескачам големи пролуки (хитро решение на ограничената игрова площ). Установих, че по време на сесията така и не забелязах топлинната жилетка - което беше малко разочароващо.

Но най-важната част от това обучение беше самият контролер на маркуча. Дръжката всъщност е прикрепена към дължина на маркуч на моторизирана макара, която започва да се навива обратно, за да симулира преживяването на боравене с истински пожарен маркуч. Тъй като не съм пожарникар, не мога да потвърдя доколко реалистично възпроизвежда истинското нещо, но беше значително усилие да се пребориш с притеглянето на лебедката. Подозирам, че целта е да се възпроизведе общото усещане за физическо натоварване - и в това отношение тя успя.

Първоначално останах разочарован от FLAIM Trainer, но това си е моя работа. Като геймър на VR очаквах поглъщащо игрово изживяване от следващо поколение, но това не е игра, предназначена да ми даде силната фантазия да бъда пожарникар; това е инструмент за обучение за безопасно обучение на следващото поколение спасители и на този фронт VR изглежда е във възход.

Никой не си прави илюзията, че VR обучението ще замени истинското. То все още не може да възпроизведе горещината, дима или стреса на истинския пожар. Но това, което може да направи, е да помогне на бъдещите пожарникари да научат процедурите, които ще трябва да следват при реален инцидент. И двете програми, с които се сблъсках, вече са натрупали впечатляващи списъци с клиенти; наред с многобройните противопожарни служби по света, FLAIM работи и с НАСА и Военновъздушните сили на САЩ, а RiVR - с Министерството на отбраната (МО). Докато разговаряхме със Спийт по време на обиколката ни, той каза, че смята въвеждането на VR инструменти за обучение за свое „наследство“ в противопожарната служба, а от това, което видях, той може да се гордее с него.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Оф, ти изобщо не ме разбираш! - Как да те разбера. Преди малко си оскуба веждите, а сега седиш и ги рисуваш!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Почина и възрастната жена, пострадала при катастрофата на АМ „Тракия” край Ямбол

Почина и възрастната жена, пострадала при катастрофата на АМ „Тракия” край Ямбол

България Преди 22 минути

В тежко състояние с опасност на живота продължава да бъде водачът на автомобила

Камион за боклук изкорени дърво в центъра на София (СНИМКИ)

Камион за боклук изкорени дърво в центъра на София (СНИМКИ)

България Преди 48 минути

Еднопосочната улица в участъка от "Солунска" до "Уилям Гладстон" е блокирана

с

Дете почина от бяс, след като прилеп влязъл в стаята му

Свят Преди 1 час

Това е първият случай на бяс при хора в Онтарио от 1967 г. насам

Терзиев увери: Няма риск за отоплителния сезон в София

Терзиев увери: Няма риск за отоплителния сезон в София

България Преди 1 час

"Булгаргаз" няма да спира подаването на природен газ за "Топлофикация София", отбеляза кметът

Хималаите

"Щяхме да замръзнем до смърт": Две жени оцеляха три дни в Хималаите

Свят Преди 1 час

Как жените оцеляват в планината може да прочетете в следващите редове

,

"Нищо не работеше": Певецът от NSYNC, живял години с грешна диагноза

Свят Преди 1 час

Певецът заяви през март, че е развил диабет тип 2 по време на COVID-19

Световната банка нареди България сред водещите места за правене на бизнес

Световната банка нареди България сред водещите места за правене на бизнес

Пари Преди 1 час

Коментар по темата направи икономистът Лъчезар Богданов

Земетресение разлюля Гърция

Земетресение разлюля Гърция

Свят Преди 1 час

Трусът е регистриран в района на Атина

Пожар в петролен склад в град Севастопол (Снимката е архивна)

Извънредна ситуация: Украйна порази петролен склад на окупирания Кримски полуостров

Свят Преди 2 часа

Очевидци са видели няколко цистерни да горят, отекнали са и експлозии

,

Джуди Денч говори за скръбта си след смъртта на Маги Смит

Свят Преди 2 часа

Маги Смит и Джуди Денч бяха на една и съща възраст и се познаваха от десетилетия

Хаос и опашки на Летище София, каква е причината

Хаос и опашки на Летище София, каква е причината

България Преди 2 часа

Пътници алармират за изпуснати полети

Служителите в столичния градски транспорт обявиха протестна готовност

Служителите в столичния градски транспорт обявиха протестна готовност

България Преди 3 часа

Напрежението се повиши след проведена на 4 октомври среща с кмета на София Васил Терзиев и зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в София

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в София

България Преди 3 часа

Образувани са седем досъдебни производства

"То никога няма да бъде същото": Говори бащата на детето, пострадалото при катастрофата с Анелия

"То никога няма да бъде същото": Говори бащата на детето, пострадалото при катастрофата с Анелия

България Преди 3 часа

Кръвният тест за наркотици е отрицателен, каза Николай Бояджиев

<p>Осигуриха още 200 млн. лева по линия на &quot;украинската помощ&quot; за земеделците</p>

Кабинетът осигури още 200 млн. лева по линия на "украинската помощ" за земеделците

България Преди 3 часа

Средствата се отпускат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по схеми за държавни помощи

Агресия в училище: Родители твърдят, че дете тормози цял клас (ВИДЕО)

Агресия в училище: Родители твърдят, че дете тормози цял клас (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Те разказаха за множество случаи на бити деца