Ризото, лазаня или най-обикновена салата Цезар - понякога единствената причина да вечеряме извън дома си е някое от онези ястия, които много обичаме, но не знаем как да приготвим.
Сега е идеалният момент да се научите как да приготвяте някои от най-популярните ресторантски ястия, а дори и да не се получат от първия път, поне сте намерили забавен начин, по който да прекарате вечерта си.
- Салата с киноа и зеленчуци
150 г киноа
1 краставица
1 зелена чушка
1 червена чушка
0.5 глава червен лук
0.5 връзка магданоз
3 листа мента
За дресинга:
50 мл зехтин
1 с.л. бял винен оцет
1 щипка сумак
1 щипка микс от подправки "Рустикана"
сол на вкус
Измийте и сварете киноата в 400 мл вода, за около 10 минути. Дръпнете от котлона и я оставете похлупена още около 10 минути.
Обелете краставицата, отстранете семките с лъжица и я нарежете на малки кубчета. Почистете чушките и също ги нарежете на кубчета. Лукът нарежете на ситно.
В купа разбъркайте краставицата, чушките и лука. Накълцайте магданоза и ментата и ги сипете при зеленчуците. Добавете охладената киноа. Разбъркайте добре зехтина с микса от подправки, сумака и оцета.
Овкусете салатата с дресинга. Разбъркайте, ако има нужда посолете и сервирайте.
3 рецепти за салата, които и мачовците ще харесат
- Ризото с гъби
1 глава лук
500 г гъби
350 г ориз арборио
1 ч.ч. бяло вино
800 мл вода
1 кубче органичен гъбен бульон
20 г сушени манатарки
80 г пармезан
щипка лют червен пипер
бучка масло
сол и прясно смлян черен пипер
олио от трюфел
Обелете и нарежете на ситно лука. Запържете го в тиган с 1 с.л. зехтин и малка бучка масло, до прозрачност. Сложете сушените манатарки в купичка и ги залейте с вряла вода. Оставете настрани за 10 минути.
Почистете гъбите - кралски печурки и малко диви гъби /пачи крак, манатарки/. Нарежете печурките на филийки заедно с пънчетата, а дивите гъби накъсайте. Добавете ги в тигана и ги задушете за кратко. Усилете силата на огъня и добавете ориза. Разбърквайте докато той стане прозрачен. Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте то да се изпари.
В 1 литър гореща вода разтворете кубчето бульон от манатарки. Добавяйте по 1 черпак от топлия бульон при ориза и разбърквайте докато той се поеме от ориза. Продължете така до използването на целия бульон, това ще отнеме около 20 минути.
Изцедете сушените манатарки и ги нарежете. Добавете ги в ризотото заедно с прецедената течност от гъбите. разбъркайте докато течността се поеме от ориза. Добавете щипка лют червен пипер, настърган пармезан и малка бучка масло. Разбъркайте за още 2-3 минути и дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
Сервирайте ризотото веднага, поръсено с малко настърган пармезан и няколко капки трюфелово олио.
- Лазаня със сирена и спанак
500 г кори за лазаня
500 г листа спанак
700 г рикота
500 г моцарела
200 г горгонзола
100 г пармезан
3 яйца
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
0.5 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
1200 мл прясно мляко
60 г краве масло
60 г брашно
1 с.л. мека горчица
сол и черен пипер на вкус
За бешамела запържете брашното до златисто в загрятото масло. Постепенно, при постоянно разбъркване, налейте млякото. Гответе, докато сосът се сгъсти леко. Трябва да остане малко по-рядък от обикновено, защото корите са без варене и ще поемат течността. Изключете котлона и овкусете с горчицата, сол и черен пипер.
Наситнете лука и чесъна и ги запържете в зехтина, докато омекнат и станат стъклени. Залейте спанака с кипяща вода, за да омекне. След това го охладете под течаща студена вода и отцедете много добре, като го стискате с ръце. Нарежете го на ситно.
Смесете спанака, настъргания пармезан, натрошената горгонзола и рикотата. Разбъркайте добре. Добавете запържените лук и чесън, яйцата, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус и отново разбъркайте добре.
На дъното на тава сипете от бешамела. Отгоре подредете кори за лазаня. Залейте с бешамел, поръсете част от спаначената смес и подредете шайби моцарела. Редувайте по този начин, докато свършат продуктите. Завършете с кори, бешамел и моцарела.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете лазанята за 40 минути. Оставете леко да се охлади, нарежете и сервирайте.
Още рецепти може да намерите в канала 24kitchen.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!